500 лева обезщетение ще плати Общината на непълнолетно момиче от Русе, което пострадало при пропадане в дупка на уличка в центъра на града. На 3 септември миналата година детето и майка му минавали през малката уличка между Операта и „Булбанк“ на път към площада. Внезапно кракът на момичето хлътнал до коляното в отточна шахта. С помощта на майка си детето успяло да се освободи, после с такси двете стигнали до болницата, защото започнали силни болки. Прегледът показал, че кракът на детето е изкълчен. И сега семейството съди Общината за 4000 лева обезщетение.
По време на делото съдебните експерти са огледали злополучната шахта и се оказало, че проблемът е в останалите - от полимербетон решетки, явно поставени след кражбата на металните. Но между двата вида решетки се образувал процеп, в който хлътнал кракът на момичето.
Теренът е публична общинска собственост и грижата за поддръжката му е на Общината, реши съдът и постанови местната управа да плати 500 лева обезщетение на пострадалото дете. А тъй като общината е сключила договор с фирма „Мели“ за поддържането на шахтите - тя може на свой ред да съди частната фирма, за да си върне парите. Всичко това ще стане все пак, ако решението на Районния съд бъде потвърдено, защото той е само първата съдебна инстанция.