569 заявления са подали социално слаби граждани, които искат да получат помощи за предстоящия отоплителен сезон, сочи проверка на „Утро“ в дирекцията за социално подпомагане. 457 от молбите са от хора от Русе, а останалите 112 - от Сливо поле. Все още няма подадени заявления за отопление на твърдо гориво. Няма и социално слаби, декларирали желание да се топлят на природен газ. Най-много хора - 417, са заявили предпочитание да получат пари в брой, за да си купят дърва или въглища. Предпочитат този вариант, вместо директно да им се достави, защото хем могат сами да си изберат дървата и въглищата, хем могат поетапно да им се доставят, тъй като някои нямат къде да ги съхраняват, коментират експерти в социалната сфера. 129 души пък са заявили, че ако получат помощта, ще се топлят на ток, а 23 - на парно. Приемът на документи върви ритмично и няма струпвания пред гишетата.
Общо 148 са заявленията за отпускане на помощи за първолаци. 138 от тях са подадени от жители на Русе, останалите 10 - от Сливо поле.
Кандидатстването и за двете социални помощи започна от 1 юли. В първите 10 дена бяха подадени общо 247 заявления за отопление и 48 за първокласници. Размерът на помощта за отопление е 65.72 лева и ще се отпуска за периода 1 ноември-31 март. Малчуганите, които за първи път пристъпват училищния праг и чиито родители са с ниски доходи, ще получат еднократно 250 лева - със 100 повече, отколкото миналата година.