Общинския съвет да даде принципна подкрепа за имотна рокада, отдавна договорена между Общината, Комплексния онкологичен център и МБАЛ-Русе, предлага кметът Пламен Стоилов.
Става дума за 9-я етаж на Хирургическия блок и за операционните в част от партера на същата сграда. Те, както е известно, се водят в капитала и на двете медицински дружества. Затова преди време беше заведен установителен иск. На 16 октомври миналата година Русенският окръжен съд се произнесе, че имотите са на Онкото. Болницата обжалва пред Великотърновския апелативен съд, но на 18 март т.г. той потвърди становището на русенските магистрати.
За да не обжалва болницата на следваща инстанция и да е сигурна, че спорните имоти ще й бъдат предоставени от Общината, кметът Пламен Стоилов предлага съветниците да дадат съгласие те да се извадят от капитала на Онкото и да влязат в капитала на МБАЛ-Русе, след като съдебното решение влезе в сила.
Както е известно, болницата иска тези помещения, за да разкрие в тях нови отделения. Тя има намерение на 9-я етаж да премести педиатричното отделение и да разкрие легла за недоносени деца. На мястото на операционните в партера пък да отвори приемна на Спешното. Когато това се случи, в освободената сграда на сегашното детско ще отвори отделение за кожно-венерически заболявания. Това се налага, тъй като Кожно-венерологическия диспансер бе закрит и е в ликвидация.