Отстояване на българските енергийни интереси, забързване на демократичните процеси в страната и разбиване на монопола в медийния пазар са част от идеите и целите, които си поставя партия „Синьо единство“. Председателят й Христо Панчугов, вторият в листата за европарламента Бойко Станкушев и лидерът на обединените земеделци Моньо Христов представиха вчера в Русе платформата за създаването на дясната партия.
Идеята за създаване на „Синьо единство“ е да бъдем катализатор на процес за консолидация в българската десница и създаване на нова и модерна дясна партия, каза Панчугов. Според него политиката трябва да стъпи на принципите на прозрачност и отвореност, като говори повече с гражданите.
Добре познатият журналист Бойко Станкушев призна, че е избрал да влезе в политиката след дългогодишен размисъл, а причините са три: забавени темпове на развитие, загърбване на европейските ценности и мястото на България в класацията по свобода на словото. Медийният пазар е на път да бъде обсебен от сили, които най-малко биха могли да се нарекат демократични, каза Станкушев.
„Синьо единство“ си постави за цел на първо място да накара десния избирател да гласува въобще и да продължи разговора и конкретните действия за обединение в дясното политическо пространство.