Кварталите в близост до бул. „България“ са с най-голяма концентрация на престъпления през последните 6 месеца, сочи интерактивната карта за регистрираната престъпност в Русе. На картата градът е оцветен в различни цветове според броя на извършените престъпления. Най-наситеното червено сочи най-големия проблем. А той е в района около КАТ и в най-близките части до бул.“България“ и части на „Родина“ и „Здравец Изток“. Следващи по брой регистрирани престъпления рискови зони са „Тракцията“, квартал „Захарна фабрика“, около спортен комплекс „Локомотив“, районът около болницата зад Дома на културата и част от „Дружба 3“.
Картата съдържа информация за всякакви престъпления - от шофиране в нетрезво състояние, катастрофи или проституция /тук убедителен първенец е бул. „България“/, през кражби, грабежи, измами и всякакви други посегателства върху личността или собствеността на хората, до разпространение и държане на наркотици. Тази информация може да се даде обобщено, но може да се направи и разбивка за всеки вид престъпление. 
Във всеки момент може да се види къде най-силно се пласира дрога, къде шетат най-често джебчийките, в кое село има най-много изнасилвания. Нещо повече - сочи се дори на кой адрес или в коя къща са пострадалите или извършителите на криминалната проява.
Интерактивната карта е безкрайно полезна и в момента, но ще стане още по-ценен помощник на полицията, когато към нея се прибави и още едно техническо оръжие: оборудването на полицейските автомобили с GPS-и. Така ще може да се контролира и как в действителност полицейските екипи противодействат на престъпността - колко често и кога си обхождат районите, каква „профилактика“ правят на местата, на които се знае, че има най-много извършени престъпления от даден вид и др. GPS-ите обаче още не са инсталирани по колите в Русе. Това ще стане вероятно до края на лятото.
Картата не е статична и ще се променя всеки месец, в зависимост от данните за престъпността.
„Това е изключително полезно помагало на ръководния състав за визуализиране. А когато се насложи и GPS системата, ще могат да се насложат към картата и маршрутите на полицейските патрули и да се проследи къде да се патрулира, дали в червения район, дали другаде, да се направи анализ и план за работа на екипите“, обясни директорът на ОД на МВР комисар Светослав Първанов.