За първи път българин и румънец бяха осъдени за „съвместен проект“, реализиран в чужда къща в Русенско. За факта, че румънски крадци шетат у нас, се знаеше, но за първи път го правят съвместно с българи и този факт вече е документиран и с присъда.
Д.Г. и К.Д. от Сату Бърда били приятели. Дори известно време живеели на един адрес в култовата махала „Агликина поляна“ в Средна кула. Българинът бил рецидивист, пуснат преди две години от затвора за добро поведение. За творческата биография на румънеца данни няма. Факт е обаче, че през февруари двамата доста огладнели и решили да крадат. Понеже всеки ден минавали покрай новострояща се къща на ул. „Басарбовска“, намислили да влязат в обекта и да откраднат инструментите и строителните материали, от които да изкарат някой лев за салам и ракия. Така една нощ двамата отишли въоръжени с клещи при къщата, качили се по скелето, разбили ПВЦ-дограмата, влезли вътре и задигнали 80 метра електрически трижилен кабел, оставените вътре инструменти и машини, взели дори и мастарите на майсторите, защото били от алуминий. Наложило се да пренасят плячката на няколко пъти до дома си, защото тежала. На другия ден я издали в пункт за старо желязо. Закупчикът взел стоката за 101 лева, а според оценките на вещите лица щетата е за 360 лева.
Когато на сутринта собственикът на постройката видял, че няма с какво да продължи строежа, подал сигнал в полицията. От дума на дума ченгетата бързо открили и българо-румънския екип, който я извършил. А вчера съдът ги наказа - нашенецът отнесе 2 години решетки заради предишния си криминален актив, а румънецът бе пуснат с 8 месеца условно.