От 1 август цената на електрическата енергия за русенци поевтинява минимално, но парното поскъпва, стана ясно от предложените от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране нови цени за периода 2013/2014 г. Те ще бъдат разгледани на открити заседания на 23 юли и все още не са окончателен факт, но предвид закъснялата вече процедура и липсата на време за реакция до края на месеца едва ли ще претърпят промени.
Цената на дневната електроенергия за абонатите на „Енерго-Про“ се намалява от 0,16786 лева на 0,16030 лева или с 4,5%, а на нощната - с 3,43% до 0,09752 лв./Квтч без ДДС.
Поевтинява и токът за фирмите, използващи ниско напрежение - съответно с 4,81% и 3,72% за дневната и нощната енергия. Останалите предприятия - на средно и високо напрежение, вече доставят електроенергия само от свободния пазар. За тях регулаторът намалява цените за мрежови услуги с над 20%. Цената на енергия се договаря свободно с доставчиците.
За сметка на по-евтиния ток русенските домакинства на парно ще трябва да плащат с няколко стотинки повече. Цената за мегаватчас ще поскъпне от 73,66 лева на 73,86 лева без ДДС или с нищожните 0,27%. Всъщност „Топлофикация Русе“ предлагаше цената за бита да намалее с левче на мегаватчас. Регулаторът обаче за пореден път намалява исканата от русенското дружество цена за изкупуваната електроенергия, а увеличава цените за гореща вода и водна пара. С което всъщност заявява, че русенци трябва да плащат повече за услугите на „Топлофикация Русе“, за да може НЕК да изкупува по-евтино тока от ТЕЦ „Изток“, а да го плаща по-скъпо на „Топлофикация София“. Така Русе /а и други градове от провинцията/ на практика субсидират евтиното парно на столичани. Както става ясно от проекта на ДКЕВР, преференциалния ток от Русе ще се плаща по 157,67 лв./МВтч, а от „Топлофикация София“ - по 266,93 лв./МВтч. Което все пак е малко по-справедливо спрямо миналата година, когато цените на тока от Русе и от столицата бяха съответно 153,10 и 299,36 лв./МВтч.