35-тонен сал от бял смърч с 11 души и две котки на него акостира днес следобед на Конския плаж под „Рига“. Русе е част от маршрута на необичайната експедиция „Дунавски сал“, която потегли от Видин преди 20 дни.
Салът е с дължина 18 метра, върху него има каюта за екипажа от българи, швейцарци и германци, терен за офис, трапезария и склад за много бира в горещината. Придвижва се благодарение на течението на реката, има и два мотора, но те се използвали само за навигация. Екипажът сам се грижи за прехраната си, като често на скарата се мята току-що уловена риба. А бирата е подарък от спонсори. Единственият проблем на пътешествениците са комарите, но пък компанията и интересните срещи при всяко акостиране компенсирали неудобството.
Навсякъде, където сме спирали досега, нашето пристигане се е превръщало в атракция и много хора са проявявали любопитство и желание да се разходят по водите на реката с нетрадиционното плавателно средство, коментираха участниците в експедицията. Те се надяват, че и русенци ще проявят интерес и ще се качат на сала, за да го разгледат. Ентусиастите от Тутраканския воден клуб, които са част от екипажа, при всяко излизане на брега подреждат своя шатра с ръчно изработени пеликани, щъркели и рибки, които продават, за да подпомагат издръжката и инициативите на клуба си.
Идеята за изработването и пътуването със сала е на Юрген Айзеле, който е ръководител на експедицията, а целта е популяризиране на Европейската стратегия за Дунавския регион. При пътуването си екипажът изчаква разрешителни от Морска администрация за акостирането си, тъй като салът е регистриран като малък кораб заради големите си размери
От Русе „Дунавски сал“ ще отпътува в понеделник сутринта, а преди това вечерта екипажът ще пусне в небето над града китайски фенери. Следващата му спирка е Гюргево, а краят на пътешествието ще е в Кълъраш и по разписание това трябва да се случи на 2 август.