850 фермери от Русенско са подали декларации за предоставяне на държавна помощ „Намалена акцизна ставка върху газьола, използван при първично селскостопанско производство чрез предоставяне на ваучери за гориво“, научи „Утро“ от шефа на областната дирекция „Земеделие и гори“ Левен Исмаилов. Общо прогнозно количество, което ще изразходват те до края на годината, е 1,2 млн. литра газьол. Отстъпката за литър гориво ще бъде 0,31 лв. По този начин земеделските производители ще получат 50% намален акциз от страна на държавата.
В момента тече процедурата по отпечатването на ваучерите. От 16 май 2014 г. стартира предоставянето им на земеделските производители в общинските служби „Земеделие“. Стопаните представят  документ за самоличност и талон за регистрация по Наредба 3 за стопанската 2013/2014 г. На този етап фермерите получават 60% от заявеното прогнозно количество гориво, използвано за земеделски нужди. Остатъкът от помощта до 40% ще бъде даден в началото на 2015 г.
Ваучерите ще се предоставят до 20 юни. Те се използват само и единствено за получаване на газьол и не се разменят срещу пари. С тях земеделските стопани могат да закупят гориво от бензиностанциите.
От началото на 2014 г. земеделските производители трябва да водят дневник по образец за изразходваното количество гориво, в който да записват предприетите агротехнически действия по обработката на почвата и/или мероприятия, свързани с отглеждането на животните.