Ремонт в един от апартаментите във вход „Б“ на блок „Борислав“ вече месеци наред създава напрежение в етажната собственост. Хората се оплакват, че нямат покой по цял ден, дори по обед, когато възрастните и децата обикновено си почиват. Твърдят, че дразнещият и силен шум лази по нервите им. Недоумяват какво правят съседите им, че ремонтът продължава толкова дълго време.
Преди време напрежението във входа стига връхна точка заради дейност, която хората се опасяват, че може да застраши устойчивостта на блока. Затова се жалват в Общината и в дирекцията за строителен контрол.
Конфликтът във входа започва още миналата година. Ябълка на раздора между Йордан Димитров и останалите съседи е
панелната стена между кухнята и хола, която той иска да пробие
за да си направи врата и бар-плот. Само че тя е носеща и по закон се иска проект и съгласието на съседите. Тяхното мнение обаче не е поискано предварително и те разбират за намеренията на собственика, когато чуват ударите на кангото.
Тъй като блокът е стара панелка, съседите не искат и да чуят, че стената ще се пробива. Притесняват се, че  това ще отслаби устойчивостта на сградата и при евентуално земетресение може да се случи най-лошото. Затова се обръщат към Общината. Там се оказва, че Димитров няма разрешение да реже панела и случаят е препратен към РДНСК. Държавната инспекция спира ремонта.
Междувременно става ясно, че Димитров е подготвил проект за преустройство, изготвен от инженер конструктора Пламен Пенев. И в него, понеже става дума за носеща стена, е предвидено последващо допълнително укрепване. Законът обаче е категоричен -
без съгласието на съседите е невъзможно Общината да издаде разрешение за строеж
Затова през февруари, след като вече духовете във входа са разбунени, Димитров насрочва събрание на входа. Иска благословията на етажната собственост, хората са категорично против разбиването на стената. Така намеренията му окончателно са блокирани.
Специалисти и от Общината, и от РДНСК са единодуши в едно - без съгласието на етажната собственост няма как да бъде издадено разрешение на Димитров за преустройството.
С това сагата би трябвало да приключи, но близо 2 месеца по-късно хората продължават да се оплакват от продължаващия ремонт и нетърпимия шум. Бдителни комшии недоумяват защо строителството върви толкова шумно, при положение че премахването на част от стената е отказано.
Тъй като казусът в блок „Борислав“ със сигурност съществува и на други места, „Утро“ се обърна към
конструктора Пламен Пенев, който е правил проекта
на Димитров, за да чуе и неговото становище.
Според мене тези отвори, които моят клиент искаше да направи в носещата стена, не биха били рисков фактор за здравината на сградата, защото съм предвидил допълнително конструктивно укрепване, каза специалистът. Преди да изготви проекта, той е направил конструктивно обследване на сградата по съществуваща документация. Твърди, че когато се бутат конструктивни носещи елементи, няма значение дали сградата е панел или тухла. И в двата случая, когато такива части се засягат, трябва да се преценят редица фактори с оглед запазване на здравината. Иначе той е категоричен, че панелната система е добра, стабилна и в неин плюс са многобройните връзки между елементите.
Специалистът съветва собствениците на сгради, когато предприемат каквито и да било преустройства, да се съветват с конструктор, защото те
не винаги могат да преценят коя конструкция е носеща и коя не
Освен това, дори когато дадени елементи нямат носеща функция, те пак допринасят за здравината, подчертава той. Съветът на Пламен Пенев е да се избягват радикалните преустройства, защото те винаги са свързани с конфликти.
По повод на конкретния случай в блок „Борислав“ Пенев казва, че за него проблемът е решен, защото щом има отказ, стената няма как да се бута. 
Остава проблемът с шума от другите ремонтни дейности. По закон от 14 до 16 часа и вечер след 22 часа трябва да се пази тишина. Но ако липсва толерантност и разбирателство, единственият начин този регламент да се спазва, е съседите да се оплачат в Общината.