Година и половина вместо постановените от Окръжния съд в Русе четири години затвор ще лежи 23-годишният Нури Н., който има и 3 присъди за кражби зад гърба си. Това реши Апелативният съд във Велико Търново, който намали с 30 месеца наказанието на съдения за пране на пари Нури. Освен това съдът отмени наложената му глоба от 20 000 лева. Присъдата може да се обжалва и пред Върховния касационен съд.
Нури застана пред съда през ноември редом със събрата си по съдба - 29-годишния Димо, който бе осъден за девети път. Двамата станали близки покрай израстването без семейства и обикалянето на сиропиталища. А причината отново да се сблъскат с правосъдието станала безочливата кражба от болен пенсионер. Димо извършил удара 18 дни след като излязъл от затвора, където излежавал последната си присъда. На 30 юли 2012 година той влязъл в блок „Борислав“ в кв.“Възраждане“ и започнал да търси отключена входна врата на апартамент. Така се натъкнал на открехнатата врата на жилището на болния пенсионер Данаил, който бил излязъл на разходка. Набързо пребъркал обичайните домашни скривалища за пари и си тръгнал с 8160 лева и 67 долара.
Така започнал неколкодневният разгул на израсналия по домове млад мъж. Димо щедро дал пари на приятелката си, за да залага в игрални зали и черпил наред познати по кръчмите. Отишъл в заведение, където работел неговият приятел Нури и след като се похвалил за направения удар, му оставил почти всичките пари. През следващите дни Нури се сдобил с мечтания автомобил голф тройка, обул го с нови гуми и го тунинговал с мощна уредба. Освен това с парите на болния пенсионер младежът си взел модерен смартфон и предплатил квартирата си за три месеца. Тегленето на чертата показало, че Нури изхарчил 5976 лева от престъпната плячка. Заради това, че е харчил левчета, за които знаел, че са крадени, скромният кокошкар е обвинен като голям бос - за пране на пари.
За себе си щедрият Димо купил само един породист четириног другар - лабрадор, но това не му помогна да се отърве с по-лека присъда. Освен четири години в затвора той ще трябва да върне 6538 лева на обрания пенсионер. Толкова пари били изхарчени до залавянето му заедно с Нури, а оцелелите 1728 лева били върнати на 69-годишния Данаил.