В деня, в който християните се помолиха за здраве на света Марина, Дунав подари на двама рибари огромен сом. Рибата е с дължина 260 см и тегло 125 кг. Майсторите, в чийто мрежи се хванал уникалният трофей, са Георги Георгиев, познат по поречието на цялата река като Жоро Секса и Вальо Керчев-Руския.
Около 15 ч двамата проверили заложените под хижа „Приста“ мрежи и винтер, за които Вальо има издадено разрешително от Агенцията по рибарство, и разбрали, че са хванали нещо голямо.
Извадихме го със зор, обобщават и двамата и разказват как повече от половин час е продължила битката за изнасянето на сома в лодката.
Тъй като е огромна, рибата направо откъснала задната страна на винтера и ако той не е бил привързан добре с въже, рибарите нямаше да имат нито улов, нито мрежа.
Жоро го забоде с бореца, аз с другия, надигнахме го и когато се изтощи, го вкарахме в лодката, разказва Вальо Руския. Макар че от години се прехранват с риболов, нито един от тях не е виждал такова огромно животно. Не са и чували за подобен улов около Русе.
Знаем за уловени сомове около 2 метра, но 2.60 досега не е ваден, казаха късметлиите, които вече са част от рибарския фолклор и история.
Вчера Жоро и Вальо транжираха рибата и си я прибраха във фризера за собствена консумация. Мъжете опровергаха всички твърдения, че в Дунав рибата е намаляла и доказаха това с майсторлъка си.