За първи път в Русе е монтиран и вече работи апарат за биполярна трансуретрална резекция, която е най-често използваният метод за хирургично лечение на уголемена простата. Той е част от оборудването на болница „Медика“ и с него кървенето при манипулации се свежда до минимум, като няма ограничения и в продължителността на интервенцията.
Това е най-добрият начин за лечение на увеличената простата, когато медикаментозните възможности са изчерпани и се налага хирургична намеса, обясни д-р Румен Котов, началник на урологичния сектор в частната болница. Другото приложение на апарата е при лечението на злокачествените образувания на пикочния мехур.
Урологията разполага и със съвременен апарат за разбиване на камъните в отделителната система. Той е  мобилен, не се налага използване на вана, нито анестезия, а успеваемостта е до 90%, разясни д-р Котов.
В „Медика“ работят двама уролози, но на 10 август в Русе ще е националният консултант доц. Марин Георгиев от Александровска болница в София. Той ще преглежда болни по предварително записване на регистратурата на болницата в кв.“Здравец“.