Полицейски хайки ще дебнат по всички големи булеварди, които вечер се превръщат в писти за гонки на мотористи или леки коли. Екипите от униформени ще се въртят на различни места, графикът им няма да се знае предварително, за да могат да пресичат ефективно опитите на моторизираните хулигани да натискат газта и да тормозят гражданите.
В полицията са постъпили много сигнали на хора, които всяка нощ са потърпевши от подобни екшъни. Най-често това се случва по „Липник“, „Христо Ботев“, Волов“ и „Борисова“. Освен съня на гражданите, полицаите ще пазят човешки животи - възможността да се прегази пешеходец или някой млад водач да се забие в стълб винаги е напълно реална в такива надпревари.
През лятото особена активност проявяват мотористите, затова и полицейската акция условно е наименована „Безопасност на две колела“. Но това не значи, че водачите на леки коли ще се измъкват от патрулите.
Засиленото полицейско присъствие по улиците няма да е само среднощно - през деня на няколко от инфарктните места в града вече могат да се видят полицаи, които спират за проверка водачите на автомобили. Вчера например едно такова място беше пешеходната пътека между „Кауфланд“ и „Ялта“. А причината - обратният завой, който мнозина правят, въпреки изричната му забрана.
Такива патрули ще има на местата с повишена концентрация на нарушения в града и ще продължат, докато тези нарушения спрат или поне намалеят, категоричен е шефът на ОД на МВР комисар Светослав Първанов.