България смачка домакина Аржентина с 3-1 в първия си мач от Група В на финалите за Световната лига по волейбол.

Срещата се игра в Мар дел Плата, като въпреки многобройните съдийски реверанси за домакините нашите момчета не оставиха никакво съмнение в изключителната си класа. България започна в следния състав: Соколов, Алексиев, Йосифов, Скримов, Георги Братоев - разпределител, и Салпаров - либеро. В отделни моменти, с тактическа цел, треньорът Камило Плачи за кратко пускаше Гоцев, Пенчев и Димитров.

Първият гейм бе белязан от ужасяващ брой непредизвикани грешки на българите, които влязоха в мача нервни, а вероятно и невъзстановени от изморителното пътуване до Аржентина. Нашите момчета подариха на домакините цели 8 точки от сервис - 3 грешки от начален удар на Соколов, по две на Йосифов и Скримов и една на Братоев. Несигурността в тима на България позволи на Гаучосите да поведат без кой знае какви усилия с 18:13.

Нашите обаче успяха да се върнат в мача и дори да обърнат резултата - не и без помощта на неразбориите около съдийската маса, заради което играта бе спирана на два пъти за повече от 5 минути. Времето бе използвано от треньора Плачи за ценни указания на отбора, който след тази непредвидена пауза излезе на игрището преобразен. В края на гейма успяхме да спасим два геймбола на Аржентина и след важни успешни отигравания на Скримов затворихме гейма с 28:26.

През втория гейм нервността у Лъвовете изчезна, блокът заработи, потръгна и сервисът на Соколов. В същото време аржентинците се скъсваха да грешат от начален удар. При 15:11 за нашите последваха 3 поредни грешки и въпреки че до първото техническо прекъсване оставаше едва точка, Плачи побърза сам да вземе такова. При 16:14 за България последва ново отпускане, дало възможност на Аржентина да поведе с 2 т. Прецизната игра на Соколов и Алексиев на мрежата обаче в крайна сметка ни позволи да вземем и този гейм - 25:23.

В третия гейм концентрацията на българите видимо спадна. Известно време играта вървеше точка за точка, след което Соколов и Йосифов отново започнаха да грешат при сервирането, а Скримов - при посрещането. В добавка, съдиите направиха няколко реверанси към домакините, които посрещнаха първото техническо прекъсване при резултат 16:14 в тяхна полза. Разликата набъбна до цели 6 т. в резултат на нахъсаната игра на Аржентина и серия злощастни отигравания на блок от страна на българите.

Едва при 23:17 за домакините нашите се разиграха и успяха да стопят разликата до 3 точки - но за повече не достигна време и Аржентина затвори гейма при резултат 25:20. Въпреки загубената трета част трябва да се отбележи доброто включване на Самунев, когото Плачи вкара на мястото на Гоцев, и най-вече великолепната игра на Георги Братоев. Разпределителят ни игра с прецизност, въображение и дори артистизъм, невиждани от времето на легендарния Димитър Каров.

Четвъртият гейм премина през множество обрати и нова серия съдийски реверанси към домакините. При резултат 8:7 за Аржентина реферите дори показаха червен картон на Соколов заради оспорване на решението им да отсъдят чиста атака за Гаучосите при очеваден аут на звездата им Диего Кирога. Картонът автоматически прибави нова точка в полза на Аржентина и вместо да изравним резултата, домакините дръпнаха с 3 точки.

В тези минути "дупката", отворила се в нашия тим, отново се наричаше Скримов, както при мачовете срещу Полша във Варна. След две последователни негови грешки при посрещане нервите на Плачи не издържаха и той предприе познатата смяна - Валентин Братоев вместо Скримов. Преломният момент в гейма беше при резултат 18:17 за Аржентина, когато след страхотни забивки на Соколов поведохме 19:18.

Последваха грешки на Йосифов и Алексиев, което отново ни постави в ролята на догонващи в резултата. В следващата атака Алексиев се реваншира с чудесен блокаут - 20:20. Оттук нататък нашите заиграха по-спокойно, за което ги призова треньорът Плачи по време на взетото прекъсване. При 24:22 за България чрез нов реверанс съдиите опитаха да върнат домакините в мача, зачитайки им точка при явен аут - 23:24.

Но дори и това не помогна на Гаучосите, тъй като веднага след сервирането от тяхна страна нашите момчета реализираха победната точка - 25:23 и победа в мача с 3-1 гейма. Часове по-рано, също в Мар дел Плата, в дербито от Група А Русия победи Бразилия с 3:2. Утре България излиза срещу отбора на Италия, който днес почиваше.