Русе е единственият голям град в страната, в който криминалната престъпност е сведена до нивото на малките и безлюдни региони. Това сочи представената вчера от вътрешния министър Цветлин Йовчев интерактивна карта на престъпността у нас, чиято цел е да оптимизира работата на полицията.
За първите шест месеца на годината в Русе и региона са регистрирани 2202 престъпления, което ни отрежда 12 място в страната и определя областта като територия с по-слаба криминална активност.
Още по-назад в таблицата, което в случая е предимство, се намира Русе в класацията по брой извършени престъпления на 100 000 души население. По този показател с 953.9 прекрачвания на закона сме на 17 място от 29 области.
Шампион и по двата показатели естествено е София, следвана от Варна, Бургас, Пловдив, Плевен, Стара Загора и Благоевград. Това са най-тежките по отношение на престъпността области в страната.
След изготването на картата тя става основа на патрулно-постовата работа на МВР и това според министър Йовчев е в сила от вчера. Създадена е система за контрол на патрулите, освен това са изработени критерии и показатели за отчитане на резултатността и за оценката на полицейската работа на всяка областна дирекция на МВР.