Обвинение за 4 престъпления внесе окръжната прокуратура срещу 32-годишния Али Байрямов. Човекът е полуграмотен, с незавършено основно образование, той и цялото му семейство са на издръжка на тъщата, която работи в Полша. На 26 март обаче Али е задържан да превозва с бус през границата над 80 кг прекурсори и наркотични вещества, които трябвало да достави в Чехия. Вероятно така се е опитвал да заработи нещо. Но когато разбрал, че за тази „услуга“ го заплашват до 15 години затвор, едва не се сринал на земята.
БМВ-то с чешка регистрация пристигнало на Дунав мост през нощта. Скенерът показал, че в него има товар, укрит в кухини между вътрешните облицовки и ламарините. От скривалищата митничарите извадили 51 торби с таблетки, които впоследствие се оказали прекурсори за производство на пико - най-добрия метамфетамин. По първоначални оценки нелегалната стока е за около 110 000 евро. Освен това в портфейла на шофьора, както и в кухини на таблото били открити малки количества пико - явно за негова консумация. А тестовете показали, че той самият е бил надрусан в момента, в който се канел да мине моста.
Срещу Али, който още през март бе прибран в ареста, са повдигнати обвинения в опит за контрабанда на наркотични вещества, за притежание на наркотици и за шофиране след употреба на опиат.