Върховният административен съд потвърди избора на фирма „Санси“ за изпълнител на обществената поръчка за пръскане срещу комари и кърлежи в община Русе.
С решението си върховните магистрати отхвърлиха жалбата на втория в класирането и потвърдиха становището на Комисията за защита на конкуренцията, според която няма нарушения в процедурата.
Както „Утро“ вече писа, поръчката беше обявена за 2 години на обща стойност 466 666 лева. Тя обаче беше оспорена от столична фирма „ДДД-1“, след като за победител беше избрана русенската „Санси“. По искане на Общината КЗК разреши предварително изпълнение и със „Санси“ беше сключен договор. В резултат битката с комарите и кърлежите започна преди 3 май и преди обжалването да приключи.
Когато антимонополната комисия се произнесе в полза на Общината и победителя, „ДДД-1“ обжалва и пред ВАС. Решението на върховните магистрати е окончателно.
Тъй като поръчката е за 2 години, това означава, че и през следващата година обработката срещу насекомите ще се извършва от „Санси“. При положение че през 2014-а няма да се избира нов изпълнител, русенци се надяват другата пролет пръскането да започне навреме, за да бъде максимално ефективно. Тази година популацията на комарите се разви преди началото на обработката и гражданите засипаха местната власт с жалби.