Ако не сте виждали гараж на пътя, трябва да минете по основната и единствена асфалтирана улица във вилната зона Астарджийка над квартал „Чародейка“.
Бетонната гаражна клетка от месеци стои пред вилата на собственика си и „захапва“ част от пътя, като създава риск за премиващите от там автомобили, жалват се обитатели на вилната зона.
Боядисаният в розово гараж се вижда отдалече. Не може да се отрече и изобретателността на собственика му за обезопасяване на съоръжението. За да се вижда и в тъмната част на денонощието, върху гаража са поставени сигнални светлоотразители. На метри от него пък е излят бетонен „легнал полицай“.
Гаражът само временно е тук, докато подготвим площадката в двора, каза пред „Утро“ собственикът Мартин Георгиев, но не се ангажира със срок за преместването му, защото това било въпрос на пари. Младият мъж се изненадва, че някой роптае срещу подслона за колата му и с много плам уверява, че не пречи на никого. Разказва, че преди да бъде издигнат „легналият полицай“, там имало трап, останал след строителна инициатива на съсед. Георгиев обясни, че целта на въпросното препятствие е превантивна - да спира лудите шофьори, които експериментирали със 120 км/ч по пътя.
На аргумента, че няма право да заема общински път, той възразява, че за това шосе Общината не си е мръднала пръста. През зимата собствениците на вили сами си събираме средства и разчистваме пътя, казва той и добавя, че когато става дума за такива работи, чиновници му отговаряли, че улица „Първа“, както бил популярен пътят, е частна. Според Георгиев улицата е достатъчно широка и покрай гаражната клетка има място за спокойно преминаване.
Ще проверим случая, това е незаконно, пътят е общински и гражданите нямат право да го завземат. Не е сериозно да се говори за частен път, коментира кметът Пламен Стоилов. Той каза още, че Общината не се ангажира със зимното почистване във вилните зони освен при бедствени ситуации, защото бюджетът й не го позволява. Не е оправдано да харчим пари, само защото някои са решили да живеят на вилите си и да преотстъпят апартаментите на децата си или пък да ги дават под наем, каза още кметът. Единственият вариант бил тези, които искат там да живеят, да се сдружават и така сами да си осигуряват определени услуги.