54% от работодателите в България изпитват трудности да намерят персонал с подходящи умения. Така страната ни се нарежда на втора позиция в региона на Европа, Близкия изток и Африка /ЕМЕА/. Най-песимистично е нивото в Турция, където 58% от представителите на бизнеса заявяват, че не могат да запълнят свободните работни позиции в предприятията си. И то защото няма кадри, които да се справят с работата, която трябва да се свърши. Това сочи годишното проучване за 2013 година на лидера в човешките ресурси „Менпауър“. Резултатите са получени след анкетиране на близо 40 000 работодатели в 42 държави през първото тримесечие на 2013. Целта е да се изследва влиянието на недостига на квалифицирани кадри на пазара на труда в световен мащаб и как работодателите отговарят на предизвикателството. Това е осмата поредна година, в която се провежда проучването, а България участва за трети път.
Най-сериозен проблем бизнесът у нас изпитва при задоволяване на нуждите си от инженери, мениджъри и квалифицирани работници. Освен високата позиция в негативната класация, която България заема, още по-лошото е, че тенденцията е за влошаване на показателя. Трудност за наемане на подготвени кадри, които да се реализират успешно на пазара на труда през 2011-а, са декларирали 42% от работодателите. През 2012-а те вече са 51%, а през 2013-а са 54% от представителите на бизнеса. И през трите години, в които България участва в изследването, първото място за търсени, но липсващи кадри, се заема от инженерите.
Силният недостиг на тези кадри може да се обясни с факта, че компаниите се ориентират към високотехнологичи методи на работа. Друг въпрос е до каква степен образованието, което младите получават в университетите, е адекватно на търсенето на пазара на труда. Така дипломиран инженер може да се окаже напълно ненужен на бизнеса заради липсата на знания и умения в контекста на нововъведенията. Изследването обаче не проучва дали съществува такова противоречие и на какво всъщност се дължи недостигът на кадри. В своя коментар на резултатите от проучването управляващ директор на „Менпауър“ за България, Сърбия и Хърватия Надя Василева засяга тази пряка връзка. „Нарастването на процента български работодатели, които изпитват трудности да намерят подходящите таланти, за да запълнят свободните си работни места, е доста тревожен факт. Докато в глобален мащаб 35% от работодателите изпитват недостиг на таланти, в България такива трудности срещат 54%, крайно време е работодателите заедно с образователните институции да адаптират своите стратегии за привличане и създаване на таланти“, анализира Василева.
След инженерите, мениджърите и квалифицираните работници, сред най-търсените служители се нареждат мениджър продажби, търговски представител, IT специалист, персонал за ресторанти и хотели, шофьори, секретари и оператори производство. Прави впечатление, че в класацията за изминалата 2012 година попадат почти същите професии, като единствената разлика е в тяхното подреждане. Като нова се отчита необходимостта на бизнеса от секретари, лични асистенти, административни асистенти и офис-мениджъри, които са се появили като ниша за сметка на търсените през 2012 година счетоводители и финансисти.
„Обезпокоителен е фактът, че само 19% от представители на бизнеса в ЕМЕА и 18% от българските работодатели считат, че недостигът на таланти ще има голямо влияние върху способността на техните компании да посрещат нуждите на своите клиенти. Същевременно 52% от българските работодатели отчитат, че причината за недостига на таланти е липсата на технически умения. Най-често използваната (47%) от българските работодатели стратегия за справяне с недостига на таланти е общи практики по отношение на човешките ресурси (people practices), следвана от обучението на на настоящия персонал (27%)“, допълва Надя Василева.
Най-засегната от липсата на подготвени кадри е Япония, където 85% от работодателите са декларирали този недостиг. След нея се нареждат Бразилия, Индия, Турция и Хонг Конг. Страните, в които е най-малко вероятно работодателите да срещат недостиг на обучени кадри са Ирландия, Испания, Южна Африка, Холандия и Чехия.
В глобален мащаб резултатите от проучването са аналогични с тези от България. Те показват, че най-трудните за запълване работни позиции са квалифицираните работници, инженерите и търговските представители. Същото е било положението и през изминалата 2012 година. Работодателите по света отчитат също, че счетоводителите и финансистите, както и мениджърските позиции също са все по-трудни за попълване. Въпреки че признават влиянието на недостига на подготвени кадри върху техния бизнес, впечатляващите 22 процента от работодателите не променят подхода си, за да идентифицират нови начини да се справят с недостига. Начини за идентифициране и привличане на нови таланти, създаване на култура за развитие на таланти, прилагане на рамката Teachable Fit, за да „произведат“ таланти в унисон със своите бизнес нужди, и подобряване на сътрудничеството с образователните институции, така че да осигурят това завършващите да са готови за пазара на труда са сред мерките, които специалистите по човешки ресурси във фирмите е удачно да приложат, за да подобрят ситуацията, съветват от „Менпауър“.