От търговете на съдия-изпълнителите вече много по-лесно може да се купи евтино къща, отколкото апартамент, показа проверка на „Утро“. Предлагането на жилищни имоти в града намалява прогресивно в последните месеци. Очевидно най-трудните времена, когато хората масово губеха новопридобитите си апартаменти заради невъзможност да плащат по кредитите си, са вече преминали. В момента за продан са обявени едва 48 такива имота. В същото време броят на къщите с паднали ипотеки рязко скочи и сега са обявени търгове за цели 46. По мнението на брокери на недвижими имоти банките дълго време са задържали тези по-неликвидни активи и едва в последните месеци масово ги вадят на пазара.
Спектърът на предлаганите селски жилищни имоти е много пъстър и оферти има кажи речи за всички по-търсени землища. Цените варират от 3-4 хиляди лева до над 200 хил. Най-евтината къща е в Кацелово - 60 кв.м жилищна площ и 1228 квадрата място се предлагат за 3250 лева. Интересно е, че върху нея е учредена ипотека за много по-голяма сума, която с лихвите и допълнителните разноски вече е над 16 000 лева - сума, която банката няма да получи от продажбата на имота.
На другия полюс са истински палати в Мечка, Червена вода, Николово, Мартен, някои от които с джакузита, сауни, фитнес зали, камини и т.н. в изграждането на които са вложени доста средства.
Не липсва и предлагане на къщи в самия град Русе. Към момента са насрочени 12 търга за такива имоти на цени между 10 хил. и 140 хил. лева.