Седем-осем грамадни кучета са се нахвърлили върху известния русенски поет и белетрист Красимир Манев край Кошов на територията на природен парк „Русенски Лом“. Манев отивал в петък към къщичката-наблюдателница за птици, откъдето наблюдава пернатите обитатели на парка по проект на Българското дружество за опазване на птиците. Внезапно към него се спуснали кучетата, които водели на паша стадото кози от близката ферма. Движех се с пръчка, защото знам, че покрай козите бродят и кучетата, а този път те изглеждаха доста по-заплашително, разказа Манев. Той оставил пръчката и приклекнал, но това не помогнало. Огромните животни го обградили в кръг, който постепенно започнали да стесняват. Малко преди да ме връхлетят, се изправих и извадих ножа, който нося със себе си в гората, продължи Манев. Всичките песове го нападнали, а един му захапал ръка. Мъжът започнал да се бори и да ги рита, но това не помогнало. Докато на помощ се притече пастирът на козите, кучетата успели да разкъсат жестоко на три места ръката около лакътя. Шурнала кръв, болките от дълбоките рани били жестоки. Пастирът успял да отпъди псетата, а Манев криво-ляво се добрал обратно до Кошов, откъдето повикал помощ от екипа на парка. В спешното отделение на болницата обработили раните, личният лекар му сложил инжекция против тетанус, а негов колега му ударил противобясна ваксина. С превързаната ръка и все още в шок от преживяното Красимир Манев дойде в редакцията на „Утро“ да разкаже премеждието, което по една случайност е завършило без фатални последици.
Не знам защо този път кучетата бяха особено озлобени и се нахвърлиха върху мен, но знам със сигурност, че те определено създават проблем, и то не за първи път, каза Манев. Много пъти той е виждал как хора, тръгнали на излет в природния парк, като чуят животните да лаят, се връщат обратно и се отказват да стигнат до Ивановските скални църкви, закъдето са се упътили. Често край Кошов идват и велосипедисти, в това число и от Румъния, те също обръщат назад и не смеят да минат през „зоната на кучешките зъби“, обяснява той. И недоумява защо изобщо някой си позволява да пасе кози в чертите на природния парк, след като това е забранено.
Времето е чудесно за разходки, започват да идват на излети семейства с деца, трябва ли да се случи нещо непоправимо, за да се вземат мерки, пита Красимир Манев. И се заканва да освидетелства раните си при съдебен лекар, а след това да съди собственика на кучетата. Цял Кошов е пропищял от тях, никой нищо не може да направи, ядосва се русенецът.
Кметът на селото Петър Ангелов призна, че не за първи път кучетата на собственика на козите Йордан Николов създават сериозни грижи и на кошовчани, и на природолюбители. Вече не знам какво да предприема, изтюхка се кметът. След инцидента Ангелов разговарял с Николов, който му обяснил, че три от кучетата са негови, а другите са бездомни. Трите кучета били „изрядни“ - с паспорти и редовни имунизации. Обикновено денем стопанинът ги държал вързани в двора на имота си, а ги пускал само вечер, но в злощастния петък бил забравил да ги върже. Той обещал да се срещне с пострадалия Манев.
Проблемът с кучетата в Кошов не е нов, каза кметът Ангелов. 40 бездомни псета съм водил да кастрират и да ги ваксинират, но има още, а има и други собственици, които не са твърде добросъвестни, обясни той. Само германецът, който живее в селото, бил наистина безупречен: един-единствен път неговото куче се хвърлило върху човек, след което новият кошовчанин моментално закарал животното да го кастрират и го вързал в двора. „Оттогава го извежда винаги на каишка. Де да бяха всички като германеца“, въздъхна Ангелов.