Конкурсът за отдаване под наем на Халите е незаконен и трябва да започне отначало. Това е окончателното решение на Върховния административен съд, който се произнесе в полза на „Пацони маркет“ ЕООД в спора на фирмата с Община Русе. На първа инстанция жалбата на русенската търговска верига бе отхвърлена.
Бизнесменът Пламен Здравков заведе дело заради допълнителни условия в конкурсната документация, които не са гласувани от Общинския съвет и неговата верига магазини бе елиминирана от възможност да наддава за търговския обект.
Става въпрос за изискванията всеки кандидат да представи с годишен финансов отчет за 2010, 2011, 2012 година оборот за предходната година не по-малко от 1 500 000 лева. Освен това е необходим и годишен финансов отчет, който доказва, че през последните три финансови години кандидатът има не по-малко от 800 000 лева положителен финансов резултат за всяка от тях поотделно.   
Непредставянето на който и да е от двата документа е основание за недопускане на кандидата до участие в конкурса.
Върховните магистрати не се съгласиха с русенските си колеги, че кметът на общината може да постави нови специфични изисквания към потенциалните участници в конкурса. ВАС бе категоричен, че допълнителните изисквания към кандидатите не са гласувани от съветниците и няма как да бъдат добавени. Затова отмени заповедта на кмета Пламен Стоилов от 17 април 2013 година и осъди Община Русе да плати на „Пацони маркет“ 228 лева разноски по делото.
Документи за конкурса за Халите купиха „Била“, „Карфур“, „Пацони“, ЦБА и „Дунавски хали“, а от съдебния спор спечели клуб „Олимпиец“, чийто договор за наем бе удължен, за да не се затваря един от най-привлекателните русенски магазини. Това пък удължи  работата в него на наемателите на спортния клуб - веригата ЦБА.
Все още не съм се запознал със съдебното решение, но мога да кажа, че ще се съобразим с препоръките на ВАС, въпреки че съм изненадан от развоя на казуса, коментира вчера кметът Пламен Стоилов. Той заяви, че от тук нататък Общината ще търси бързо решение, защото един такъв обект като Халите няма как бъде оставен в това занемарено състояние още дълго време.
Радвам се, че справедливостта възтържествува. Очаквам да видя новата заповед на кмета и се надявам този път всичко да е редовно. Интересът ни към наемането на Халите си остава, така че ако няма пак някоя нова пречка, ще участваме в конкурса, заяви собственикът на „Пацони“ Пламен Здравков.