Обследването на пътя Русе-Велико Търново е готово и до началото на май назначената от Агенция „Пътна инфраструктура“ работна група ще излезе със становище какви мерки са необходими и колко пари ще струва реализацията им за подобряване на безопасността на трасето. В най-критичните участъци ще бъде предвидено разширение. Това съобщи вчера областният управител Венцислав Калчев на съвместна пресконференция с колегите си от останалите 4 области от Северния централен планов район.
Преди 5 месеца ръководствата на областите Русе и Велико Търново заедно с представители на АПИ обсъдиха проблемите на най-опасния път в региона и набелязаха график за решаването им. Днес част от мерките вече се изпълняват.
От фонда за растеж на регионите бяха отпуснати 1,3 млн. лева за рехабилитация на отсечката гара Бяла-Ценово, тъй като от там ще минава тежкият трафик, когато започне реконструкцията на главния път и строителството тръгва до няколко дни.
Всички областни управители от плановия район подкрепят разширяването на пътя Русе-Велико Търново, който е част от международен коридор №9, и се надяват, че обещаното финансиране за строителството ще бъде осигурено догодина. 
Венцислав Калчев припомни, че общините в Русенска област имат одобрени проекти за 12,3 млн. лева. 7-те милиона за Спортната зала ще бъдат отпуснати, след като тези дни се подпише образец за приемане на конструкцията. И за 4-те проекта на Борово до 10 април ще бъдат обявени процедури за избор на изпълнители. За двата проекта на Бяла до 17 април ще бъдат отворени офертите. За ремонта на административната сграда във Ветово обществената поръчка ще бъде обявени до 11 април, а за почистването на Бели Лом край Кривня вече е избран изпълнител. В Две могили за Медицинския център и за рехабилитация на площада скоро ще бъде обявено класирането. Сливо поле в момента пуска обществената поръчка за дерето в Юделник, до 10-ти ще обяви процедурата за рехабилитацията на двата общински пътя, а за детските площадки в общината вече има сключен договор и ще започнат работа.