Почти завършената църква „Всех Святих“ да бъде предадена на Русенската митрополия. Това решение предстои да вземе общото събрание на сдружението с името на храма, който е построен през 1898 г., съборен през 1975-а и вече 15 години се гради наново.
Работна среща събра вчера членове на управителния съвет на сдружението, представители на митрополията, на „Топлофикация“ и „Енерго-Про“. Идеята за прехвърлянето на собствеността от сдружение „Всех Святих“ възникна след литургията, която неотдавна отслужи патриарх Неофит в недостроената черква, като кметът Пламен Стоилов настоя въпросът да бъде решен час по-скоро. Прехвърлянето на собствеността не срещна нито едно възражение, на 20 септември предстои общото събрание на сдружението да вземе окончателното решение.
Инж.Теодорин Патриков от фирма „Интис“, която до този момент професионално и всеотдайно се грижеше за строежа, обяви какво предстои още да се направи. Замазки и настилки, дограми в притвора, вертикална планировка във вътрешните пространства, боядисване и парапети и изграждане на абонатна станция, изброи Патриков. И мен кризата яко ме удари - ако вървяха нещата, нямаше да има нужда от сбирки, сам щях да си довърша работата, каза той. От година и половина обектът е заключен, освободих и охраната, след като по-миналата зима платих 3000 лева само за отопление, призна строителният шеф. Към момента няма неразплатени разходи, така че при прехвърлянето митрополията няма да бъде натоварена със задължения, заяви Патриков. Но предупреди, че сериозен проблем е опазването на строежа. Миналата година крадци изкъртили мазилката и издърпали кабели за около 400 лева. Неотдавна пък е откраднат захранващ кабел към ел.таблото. Веднага ще разпоредя да се постави видеонаблюдение, реагира кметът Стоилов и посъветва председателя на сдружението Божидар Йотов да заяви в полицията за новата кражба.
На вчерашната работна среща беше потвърдено обещанието на ВиК, „Топлофикация“ и „Енерго-Про“, че свързването на храма с техните инсталации ще бъде направено като дарение. Нужни са специалисти, които да изработят проектирането на присъединителния топлопровод, трасето и абонатната станция. Ако има проектанти, които искат да дарят труда си, нека да се обадят до края на седмицата, апелира Пламен Стоилов. Той отново заяви, че облагородяването на пространството около църквата ще бъде грижа на Общината и изрази надежда, че ако всичко върви ритмично, до есенните дъждове основните работи по градежа ще приключат. Дай, Боже, през ноември всички заедно да прережем лентата, изказа се още по-оптимистично Божидар Йотов, който благодари на фирмите и на кмета Стоилов за съдействието.
Междувременно стана ясно, че на заседание на епархийския съвет митрополията е оформила ясно своите искания в писмо, което вчера бе връчено на кмета Стоилов. В него се казва, че русенското представителство на БПЦ очаква прехвърлянето да стане след въвеждане в експлоатация на църквата, като заедно с това сдружението да бъде разпуснато. Не е необходимо сдружението да се занимава с изографисването и обзавеждането на храма, се казва в писмото. Този ангажимент ще поеме митрополията, която ще възложи изработването на нов иконостас, посочват от епархийския съвет. Оттам настояват подът да бъде изработен от гранит, а отоплението да не бъде подово, както е предвидено в проекта на арх.Тончо Тончев, а с радиатори. Камбаните пък ще бъдат електронни, „за по-лесно управление“. В момента, в който собствеността бъде прехвърлена, ще бъде създадено временно църковно настоятелство под председателството на архимандрит Виктор, уверяват от епархийския съвет.
След въпрос на „Утро“ дали обектът ще бъде предаден на митрополията недостроен или, както се посочва в писмото, „след въвеждане в експлоатация“, последва бърза размяна на мнения и ново стискане на ръцете - ще се предаде в незавършен вид по опис. Парите, които бяха събрани в тазгодишните кампании, организирани от Общината и фирма „Нетуоркс“, също ще преминат в разпореждане на епархийската управа. А благотворителните кампании ще продължат, бяха единодушни всички.