За първи път държавна агенция даде под съд общината и поиска от нея да плати за лоша поддръжка на част от републикански път, влизащ в рамките на града. Досега местната управа обикновено бе съдена от пострадали в дупки шофьори или застрахователите им. Този път обаче срещу нея се изправи Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ в лицето на Областно пътно управление.
Поводът е катастрофа на изхода за Силистра през април 2008 година. Мерцедес попаднал в необозначена дупка на пътя и в резултат били нанесени повреди по колата за 180 лева. Щетата е покрита от застрахователя на пострадалия автомобил. След близо 5 години съдебни дела застрахователната компания е осъдила АПИ да й възстанови щетите плюс разноските по делото, които били 280 лева или почти два пъти отгоре над самата изплатена сума за щетите.
Сега обаче АПИ си иска парите от общината. Защото според споразумение от 2008 година общината и държавата финансират съвместно поддържането на републиканските пътища в чертите на града. Но организирането, възлагането и контрола на дейностите по поддържането, включително и зимното поддържане на републиканските пътища в чертите на града, е задължение на общината.
Делото вече мина в съда - състав на Районния съд беше категоричен, че при това положение общината ще трябва да плати масрафа, направен от АПИ заради катастрофата на изхода за Силистра. Решението обаче със сигурност ще бъде оспорено и пред Окръжния съд.