В момента има 5000 русенци, върху чиито заплати и пенсии са наложени запори и всеки месец се събират пари за техни задължения - парно, ток, вода, банкови кредити и др. При това числото идва само от една от общо 4-те кантори на частни съдебни изпълнители в Русе - тази на Иван Хаджииванов. Вероятно истинската бройка на хората, които ходят на работа без пари заради борчове, е поне трикратно по-висока.
Профилът на длъжниците не се променя, твърди Хаджииванов. Има около 2000 души в града, които страдат от зависимост към алкохол, дрога или хазарт и те завличат всички покрай себе си. Има и такива, които просто живеят, за да трупат дългове, има по 30 дела срещу тях и изобщо не им пука колко още ще станат. Сред тях срещнах и хора, които никога в живота си не са си плащали парното, откакто са наследили апартамент наготово“, обяснява Хаджииванов.  
От фирмите най-зле продължават да са транспортните и строителните. На другия полюс са земеделците, които очевидно са добре, защото здраво пазаруват на търговете за имоти.
В момента има застой на изпълнителните листи, издавани срещу длъжници на комуналните фирми - главно „Топлофикация“ и ВиК. Банките също не пращат вече много клиенти - при тях правилото сега било „Предоговаряй до дупка“. Защото също нямат интерес да убиват финансово длъжниците си, а предпочитат да им разсрочат колкото могат задълженията, но да си приберат парите, макар и по-късно и на по-малки вноски.
Задълженията между фирмите обаче растат лавинообразно. И тези дела, както и на трудовите и за неплатени издръжки, в момента са най-многобройни във всички кантори.
Само за последното 6-месечие в кантората на Хаджииванов са постъпили нови 2500 дела, а са приключени 1000. Общото количество дела, образувани само при него откакто съществува кантората, възлиза на 21 000 и са за 240 млн. лева. На държавата са платени 12 милиона лева като приход от публични вземания, ДДС, такси и отчисления върху заплати. Общините също все по-често търсят частниците за събиране на местните си данъци и такси.
Тази година сред длъжниците на Хаджииванов няма депутати, общински съветници и други висши кадри от властта. За сметка на това сред протестиращите през февруари пред общината Хаджииванов видял доста свои клиенти. „И в палатковия лагер имаше хора, които познавам като длъжници още от времето, когато работех в общината. Например един русенец, който държеше емблематично заведение, собственост на общината, на което не беше плащал наема. Наши длъжници видях и по време на срещата на граждани с Орешарски. Не мисля, че такива хора имат морално право да водят протести“, казва Хаджииванов. 

Резиденцията в Липник сложена под възбрана

Бившата резиденция на Тодор Живков в Липник е под възбрана на частния съдебен изпълнител Иван Хаджииванов. „Наложил съм възбрани на над 30 обекта на „Хотел мениджмънт“, предстоят следващи действия по изпълнението, тепърва ще работим много, а вие ще пишете дълго“, каза вчера съдебният изпълнител. Той не скри, че срещу фирмата, просперирала докато беше жив Мишо Бирата, сега има множество заведени изпълнителни дела - за неплатени обезщетения, по трудови спорове, неустойки, неплатени сметки по договори за ремонт. Става дума за задължения, които са в седемцифрена сума, лаконичен беше Хаджииванов.
„За мен състоянието на комплекс „Дунав“ е лична трагедия - аз години наред бях негов клиент, празнувал съм там всичките си празници с колеги и приятели. Но сега там предстои да се видят вероятно всички форми на съдебното изпълнение“, признава Хаджииванов.
Както „Утро“ писа, „България лизинг“ преди около година спаси от съдия-изпълнител комплекса „Дунав плаза“, като плати на банката вместо него. Но това беше първия път, когато части от комплекса бяха описани и подготвени за търг. Дали сега пак ще има такова чудо, може само да се гадае. Междувременно хотелът беше затворен.