Вчера Министерството на културата обяви конкурс за нов директор на драматичен театър „Сава Огнянов“. До 15 август ще се приемат документите на кандидатите, които трябва да имат магистърска диплома за завършено висше образование в сферата на театралното изкуство и професионален опит най-малко 3 години. Едно от изискванията е да притежават „организационна компетентност и способност за планиране и организиране на дейността на драматичен театър „Сава Огнянов“.
Към документите кандидатите трябва да приложат 7 копия на собствената си концепция за развитие на русенския културен институт за 4 години напред. В нея те трябва да направят подробен репертоарен план с постановъчни екипи за първата година и тенденции в развитието на репертоара за останалото време.
Очаква се до месец след подаването на документите да бъдат обявени и датите за събеседване с допуснатите кандидати. Новият директор ще заема поста през следващите четири години.
Конкурсът за директор на русенския театър се забави с близо година и половина. В първите дни на януари 2012 година тогавашният министър на културата Вежди Рашидов уволни от поста Рашко Младенов, като прекрати договора му преждевременно. Според клаузите на договора, подписан след спечелен през 2008 г. конкурс, Младенов трябваше да заема директорското кресло до декември миналата година. На негово място като временно изпълняващ длъжността до конкурс бе назначен Орлин Дяков.