Предстоящите избори за Европейски парламент дават възможност да се промени десният път на развитие на Европа. Това бе тезата на лекторите в първото занятие в петък на вечерния партиен университет, организиран от областното и общинското ръководство на БСП в Русе. Млади социалисти дискутираха темата „Левият път на Европа - минало, настояще и бъдеще“ с гостите: кандидатите за евродепутати Александър Симов, журналист от „Дума“, и Стоян Ташков, преподавател в Техническия университет, проф. Димитър Генчев, директор на Центъра за стратегически изследвания към БСП, и политическия наблюдател Павел Писарев, русенските депутати Екатерина Заякова и Добрин Данев.
Според Писарев на евроизборите ПЕС може да излезе на първо място и на конгреса в Рим вече са набелязани мерки за по-социална лява Европа - край на данъчните оазиси, реиндустриализация, засилване на държавното участие в ръководството на икономиката.
През уикенда кандидатите за евродепутати Александър Симов и Стоян Ташков заедно с депутатите Светла Бъчварова, Таню Киряков и Добрин Данев имаха срещи със симпатизанти в общините Ценово, Иваново и Сливо поле.