Ще водим позитивна кампания, основната ни цел е да убедим хората, че е важно да гласуват на европейските избори, защото законите се правят в Европа и от това зависи нашето развитие, заяви в събота в Русе лидерът на партия „Обединена България“ Илиана Раева. Тя е втора в евродепутатската листа на новата Коалиция обединени демократи /КОД/, а водач е Антония Първанова, евродепутат и лидер на НДСВ. На трета позиция е Тодор Барболов, председател на Социалдемократическата партия.
Тези 3 политически сили са основните партии в коалицията. За участие в евроизборите обединението е подкрепено със споразумение от няколко граждански организации.
Илиана Раева коментира, че целта на КОД е да модернизира страната и да се справи с корупцията. Според мене българските евродепутати трябва да бъдат не само експерти, но и хора с морал и характер, за да отстояват българските интереси, нещо, което е дефицитно днес в българската политика, каза още тя. А Тодор Барболов заяви, че негова кауза са най-важните човешки права - свобода, справедливост, солидарност.
Представителите на КОД се определиха като центристко-либерална формация. На въпрос на „Утро“ дали няма разминаване между либералната политика и социалните им ангажименти, те заявиха, че днес противопоставянето на ляво и дясно не работи и затова ще търсят оптимален баланс между различните прослойки в обществото. Раева изтъкна, че председателят на либералите в Европарламента Ги Верховстад е видял в тях демократична алтернатива за развитие на България и за борба с корупцията.
В Русе партията „Обединена България“ на Раева ще се представлява от областния координатор Илона Русева. Преди 1989 година тя е била член на БКП и комсомолски секретар в бившето „Тежко машиностроене“, където е работила като технолог. След промените не е участвала в нито една партия. Преди няколко години, когато остава без работа, заминава за Испания, но кризата там преди 10 месеца я връща в България. Опитът в чужбина ми беше много полезен, там се научаваш да цениш истинските неща и да не чакаш наготово, затова сега се включвам в политиката, коментира Илона Русева пред „Утро“.