Николай Петров-Нико трябва да се присъедини днес към тренировките на „Дунав 2010“, научи „Утро“. Новината бе потвърдена от старши треньора на русенския тим Мирослав Миронов. Само преди няколко дни Петров напусна лагера на „Добруджа“ в Трявна и се прибра в София.
„Говорихме с Николай, иска да играе за нас, надявам се да дойде на стадиона в „Здравец“. Ако остане в отбора, на практика ще поприключим с формиране на групата. Остава да реша кои от дошлите на проби футболисти ще си тръгнат“, каза Миронов пред „Утро“.
Петров е една от най-колоритните фигури в българския футбол през последните години. Безспорен талант, той често се забърква в скандали и на практика почти няма отбор, в който да се е задържал дълго време. Обикновено си тръгва сам, когато реши, че не може да продължи повече в този състав.
Николай е роден на 30 септември 1988 година в Бяла, а първите му стъпки във футбола са като едно от момчетата в школата на „Левски“ /Русе/ при треньора Цоню Кюранов-Дзони. Като дете прави силно впечатление на турнири в Италия и минава през проби в италиански клубове.
Юношеските му години минават в „Левски“ /Сф/, където го гласят за титуляр в мъжкия отбор. При „сините“ е рамо до рамо с още едно русенско момче - Николай Димитров-Хичо, чиято кариера върви сега в Турция. Междувременно играе за юношеския национален отбор. Горещата му кръв обаче не трае дълго на „Герена“ и преминава в „Славия“. След периода си при „белите“ минава през няколко други български отбори, последните от които бяха „Калиакра“, „Етър“ и „Добруджа“.
Заради лидерските си качества е неизменен капитан на почти всички тимове, с чиито екипи е играл. Факт е обаче, че често получава жълти и червени картони.
През тази пролет игра като опорен халф за „Добруджа“ в дербито срещу „Дунав 2010“ на Градския стадион в Русе, като впечатли с бойка, твърда, но неочаквано чиста игра. На практика той й Младен Стоев-Маджо обезличиха тогава дунавската халфова линия.