Има идея да бъде издадена книжка, която да помага на родителите при откриване на симптомите на най-разпространените детски заболявания. Това съобщи в Русе д-р Асен Меджидиев, специалист по уши, нос, гърло в „Пирогов“ след направените в събота безплатни профилактични прегледи за деца. В кампанията, инициирана от столичната университетска болница и подкрепена от МБАЛ „Медика“, се включиха още специалисти от „Пирогов“ и д-р Ася Личева от мадридската болница „Монклоа“.
„Идеята на кампанията е в края на годината да обобщим резултатите от всички профилактични прегледи, които да бъдат публикувани в книжка. Тя ще съдържа информация за най-наболелите проблеми при децата - това, на което родителите трябва да обръщат внимание при определен етап от развитието им“, обясни д-р Меджидиев.
180 русенчета бяха прегледани за три часа от шестима специалисти в областите лицево-челюстна хирургия, урология, травматология, хирургия, УНГ и образна диагностика. Най-много от децата - 56, бяха прегледани от специалист УНГ.
  Лекарите обясниха, че като цяло процентът на децата, които са дошли за прегледи без установено заболяване, е много малък - около 5%. Те коментираха обаче, че не се наблюдава тенденция в увеличаване на детските заболявания.