Две семейства в Сеново се готвят за погребения, след като в зверска катастрофа на улица „Трети март“ в градчето в събота вечерта загинаха двама мъже в разцвета на силите си. Още трима са пострадали, сред които две жени. Състоянието на една от тях също е много тежко.
Катастрофата станала малко след 18.30 часа. Лек автомобил пежо, идващ откъм града и управляван от 20-годишния Димитър К. се забил челно в жигули, в което пътували две семейства, които се прибирали от полето, където брали билки.
Причината за трагедията тепърва ще се изяснява от експертите. Според една от водещите версии младежът с пежото е участвал в гонка по пътя и се е забил в колата отсреща с безумната скорост около 160 км/ч, която е рискова и забранена дори на магистрала.
Сблъсъкът бил жесток, колите са неузнаваеми, цяло чудо е, че изобщо има оцелели. За да измъкнат хората от тях се наложило пожарникари да режат купищата смазани ламарини.
45-годишният Симеон - пътникът на предната седалка на жигулито, загинал на място. Останалите от колата били откарани по спешност в болница, но водачът на ударената кола - 32-годишният Мирослав, починал още в линейката. По-тежко е пострадала 42-годишната жена на Симеон, която е със счупени шийни прешлени, но е стабилизирана от лекарите в Русе. 28-годишната жена на другата жертва е в Ортопедията със счупени крак и ръка. Двете и вчера не знаеха съдбата на мъжете си. Роднините и лекарите пазеха тайна, за да не ги стресират допълнително, докато тече стабилизирането им.
Шофьорът на пежото - 20-годишният Димитър К., също е със счупен крак и също е настанен в Ортопедията.
Според първоначалните данни, при огледа не е забелязан спирачен път на нито един от двата автомобила.
Хората в Сеново протестират, че по улиците се правят бесни гонки, макар че това е абсолютно забранено. Преди време дори са правили подписка, за да  спре среднощното свистене на гуми и неистов вой на двигателите.
„Гонка поне по тази улица не е имало. Тя е част от републиканската пътна мрежа, асфалтирана е последно през 2006 година, но има дупки. Вярно е, че има гонки, но се правят другаде - на друга улица, където асфалтът е съвсем нов. Идват младежи за ваканцията и надуват моторите, но вече сме ги предупредили, сигнализирали сме и полицията“, казва кметицата на града Инна Георгиева.
Всички пострадали са от Сеново, разказва кметицата. Шофьорът на пежото бил много хрисимо момче, не пиел, никой не можел да си обясни какво е станало във фаталната вечер, за да кара така бясно. Двамата починали мъже са работливи и свестни хора. Те често излизали на работа в чужбина, за да помагат на семействата. Като се върнели тук, също не спирали - в момента заедно с жените си обикаляли да събират билки и да ги издават в пункта в Сеново.
„Каквото можем, ще помогнем на семействата, защото разбирам какво им е в момента“, казва Георгиева.
Погребенията вероятно ще са днес в Сеново.