Възможно ли е само с черно и бяло да пресъздадеш невероятно богата палитра от настроения? Размисъл, носталгия, блян, пролетна радост, закачка, намигване, почит, възхита - оказва се, че различните нюанси на светоусещането могат да звучат напълно реално, достоверно и въздействащо, дори и нарисувани с графични техники. Това показва първата русенска изложба на младия художник Маноел Пенев, която е подредена от завчера в пространствата на клуб „Джони Уокър“ на кея.
Обичам щриха, той ми дава възможност да изразя много от себе си, а и така нещата стават по-интересни, казва 20-годишният Маноел.
Рисунките, които са подредени в експозицията, са правени върху коприна с руски пера, които му е подарил русенският художник Десислав Гечев /който откри своя изложба също в четвъртък, но в залата на „Борисова“ 6/. Младежът е от Тутракан, на рисувалното изкуство го е обучавал Аурел Стоянов - бащата на говорителя на президента Желю Желев - Валентин Стоянов, а в момента завършва първата си студентска година в Русенския университет по специалността „Промишлен дизайн“. Вече е имал възможност да покаже своите работи в изложби в родния си град и в Румъния. Сред графиките, които показва сега, освен натюрморти, пейзажи и композиции, вече има и русенски елементи - като библиотека „Любен Каравелов“, например.