Световната лига по волейбол ще има своя нов шампион през този сезон. България победи миналогодишния победител Полша с 3-0 във Варна, отстрани "дружина полска" от надпреварата и по този начин почти сигурно ще играе във финалите на турнира, които ще се проведат в аржентинския град Мар дел Плата през следващата седмица.

Момчетата на Камило Плачи бяха вдъхновени от публиката, изпълнила до краен предел зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта във Варна и след много силна игра не оставиха никакъв шанс на полския тим, побеждавайки днес след 25:21, 25:21 и 25:21 в отделните геймове. Цветан Соколов пък направи един от най-добрите мачове в своята кариера, тъй като беше безупречен във всички елементи на играта.

В предпоследен мач на двата тима от Група "А" България и Полша излязоха в директен спор за второто място, а след днешната победа второто място е почти сигурно за "трикольорите", тъй като нашите са вече с актив от 17 точки. Поляците няма как да ни достигнат, дори и при чиста победа утре, тъй като в момента са с 13 точки и могат да приключват тазгодишната кампания в лигата с най-много 16 точки. Единственото притеснение за националите след чистата победа днес е отборът на САЩ. Американците са с 12 точки и имат два мача като гост, в събота и в неделя, на вече класиралия се тим на Бразилия.

За финалите на Световната лига по волейбол вече се класираха отборите на Аржентина (като домакин), Бразилия, Италия и Канада. След днешната победа на Иран над Германия Русия също се класира за финалите като втори тим в крайното класиране на Група "B". Очаква се последното място все пак да бъде попълнено от България, като утре вечер всичко ще бъде официално.