51 огромни бидона с мазна черна течност, наподобяваща мазут, са стоварени от неизвестен върху частен терен и общински път в Пухлево дере.
Полиция, прокуратура и РИОСВ са сезирани по случая веднага след проверка на общинския отдел „Екология“. Очакваме те да си свършат работата, за да бъде наказан нарушителят на екологичните норми, каза кметът Пламен Стоилов.
За опасните отпадъци, които подлежат на специален ред за депониране на регионалното сметище, Общината била уведомена от граждани, които живеят наблизо. Сигналът бил подаден на 9 юли около 14,30 часа. По техни свидетелства бидоните били транспортирани до Пухлево дере на 3 и 4 юли на три курса. По време на проверката установихме, че теренът е сериозно замърсен, каза началникът на отдел „Екология“ Виолета Василева. Какво точно има в контейнерите, трябва да покажат пробите на РИОСВ. Категорично обаче можело да се каже, че тъмната маслена течност не отговаря на етикета, който стои на бидоните, подчерта Василева.    А на етикета изрично пишело, че химическото вещество е опасно за околната среда.
Тя разказа още, че на място общинските служители разговаряли със стопанисващия терена Денислав Стефанов, който заявил, че знае кой е разтоварил опасните контейнери, но няма да каже. Стефанов обяснил, че има намерение да използва желязото от външната арматура на пластмасовите съдове.
Предали сме случая на компетентните органи, защото Общината няма правомощия да разследва кой е извършителят на деянието, нито дори да санкционира Стефанов, коментира Василева. Еколожката обясни, че той нито е собственик на замърсените терени, нито е изхвърлил там отпадъците.
През март „Утро“ сигнализира, че пет декара от Пухлево дере са превърнати в сметище, а самият Денислав Стефанов обясни, че строителните отпадъци там са му нужни за подравняване на терена. Впоследствие стана ясно, че той няма никаква собственост върху тази площ, а и сметището е незаконно. Въпреки многобройните справки от Регионалната екоинспекция за извършени проверки по места досега няма информация, че на Стефанов е наложена някаква санкция или че му е издадена забрана за такава дейност.