- Г-н Бъчваров, как е ръката ви, какво казват лекарите?

- Много са мили, дори ми се обадиха да ме поканят на контролен преглед, но в момента съм на репетиции от сутрин до вечер. Затова, да си призная, съм го оставил за следващата седмица. Засега ръката ми е добре, не обръщам внимание. И както съм се разбрал с журито на "Дансинг старс", ръката ми не е причина за снизхождение за онова, което представям на дансинга. В крайна сметка решението си е мое и не смятам да търся някаква компенсация за него. Е, някои от сложните поддръжки трябва да ги правя с една ръка, но това е част от дефекта ефект. Просто се забавлявам, не си поставям свръхзадачи.

- Кой танц дотук ви беше най-труден?

- Мислех, че тангото е най-трудният танц, но се оказа, че в техническо отношение хореографията, която Елена направи за пасо доблето, просто ме изцеди. Репетирахме до 10 мин преди ефира. Журито, както виждате, става все по-взискателно към онова, което се случва на дансинга. Разликата с миналогодишното издание е чудовищна. Ако тогава имаше мои колеги актьори, които в добрия смисъл правеха едно прекрасно шоу на сцената, в момента това не върви. А и в шоуто има достатъчно европейски и световни шампиони. В интерес на истината, в първия момент си казах - всички са шампиони, а после се сетих, че всъщност от миналата година и аз съм европейски шампион по гулаш. (Смее се.)

- Свикнахте ли с натоварването?

- Обновлението, заради което влязох аз, се случва - усещам го дори в материята на въздуха, който е около мен. Проблемът е, че съм хванал няколко дини под една мишница, а съм максималист. Допълнителните ангажименти са проблем както за мен, така и за останалите участници в шоуто. Непрекъснато ми се обаждат от цяла България да гостувам в различни градове с големия тиган и големия казан за празниците. Ще се опитам да направя един слалом не на малки, а на супермалки врати, за да покрия навсякъде. Но голямата ми цел е да се справя с това, което ме чака утре (вчера - б.а.).

- Разкажете за новото предаване - какви снимки започвате?

- Това е предаване, за което съм мечтал през всичките тези години. Смятам, че човек трябва да извърви пътя си към едно такова предаване. Това е едно токшоу, в което ние ще се опитаме да намерим верния път към собствените си сърца за това как да направим живота по-вкусен. Много се радвам, че стигнах и до това име - "Животът е вкусен с Ути". В първото предаване на гости ще ни дойде един от големите идоли в темата за пътешествията и за безкрайността на този свят - Симеон Идакиев. В края на предаването ще се появи и ослепителната Елена Добрикова, а между отделните предавания, които ще заснемем, ще потренираме. Защото в "Дансинг старс" трябва да се репетира всеки ден. Във второто предаване ще ми гостува Саня Жекова, защото, освен че с нея танцуваме в шоуто, тя е един човек, който е обиколил света. Във всяко предаване ще има и по едно интересно предизвикателство за мен - да правя новодомски партита. Организираме един истински екип за бързо кулинарно реагиране от типа. Зрителите ще участват в томбола - това ще стане ясно скоро. После се появявам с екипа си и правя кулинарно парти във всякакви форми - романтична вечеря за двама в апартамент, в който още няма дори ток, парти за цялата рода, за приятели от училище, които не сме виждали от дълго време.

Освен това наши кореспонденти по цял свят, които са чужденци, ще ни пращат кратки и много интересни филми. Например един англичанин, който живее в Токио, ще разкаже какво да прави, къде да отиде и какво да похапне човек, който попадне в там за първи път. Разбира се, в предаването ще има готвене, но то няма да е доминиращо. Ще има и филми от "Вкусната България", от моите пътешествия из страната, разкази за непознатите места и всичко онова, което ни кара да повярваме, че има защо да бъдем в България. Ще се опитаме да начертаем и една карта на празниците на България, което е много важно, защото нямаме такава.

- Кога ще се излъчи първият епизод?

- Точно преди Великден - на 19 април, от 18,00 ч вечерта.

- Постите ли и тази година?

- Както вашите читатели знаят, винаги съм бил стриктен по отношение на поста. Но тази година заради "Дансинг старс" си наложих един по-лек режим. Не консумирам месо, но ям риба и млечни продукти, за да издържа на тежките тренировки. Свалил съм 15 кг, откакто тренирам, и наистина се чувствам в страхотна кондиция. Вие го видяхте в последния извънземен танц - направих няколко скока, които допреди няколко месеца не съм си представял, че мога да направя.

- Наложихте ли и други промени в режима си?

- Режимът ми е стриктен. Позволявам си да изпия по една чаша вино вечер, но никакъв друг алкохол. Сутрин си правя една моя микстура от трици от киноа, смляно ленено семе и овесени трици, която страхотно ме засища и ми дава много енергия. На обяд обикновено ям салата с въглехидрати, а вечер - салата с риба. Пия и много фрешове. В последно време си позволявам и по някое парче шоколад, защото така ме съветва моята принцеса от "Дансинг старс" (Елена Добрикова - б.а.). Тя много обича, затова на повечето тренировки вместо цветя аз нося по един шоколад. Наистина съм щастлив, че се получи синергия между нашите толкова темпераментни характери. Ние много се дърляме по време на тренировките, но пък и се забавляваме. Допълваме се на дансинга. Както казвам - едни почти 200 кг и едни 240 см гръдна обиколка. Това си е една сериозна позиция. Разчитам на подкрепата на всички над 100 кг, защото човек трябва да разбере, че всичко е възможно, стига да се усмихва.

- Разбра ли Елена вече колко добър кулинар сте, успя ли да опита ваше ястие?

- Да, сготвих за нея едно прекрасно пиле. Тя ми беше на гости в студиото. В изданието преди Великден заради нея съм решил да направя едно меню на толерантността. За да видите колко съм хрисим - като домашно кученце в нейните ръце. Тя, макар че е от Смолян, не обича агнешко. Има и други като нея, които се борят със себе си по празниците, защото не го обичат. Затова съм измислил едни много леки версии на великденско меню, които не съдържат агнешко.

- Като говорим за агнешко, от коя част на агнето бихте препоръчали на читателите да си купят за празника?

- Лично аз бих взел плешката с ребърцата - нещо прекрасно. И пълнена, и не. Преди много години в старото издание на "Вкусно" стигнах до заключението, че за съжаление, ние готвим агнешкото само с ориз. Понякога и с картофи. А направено с варива, е една интересна алтернативна. Ако на човек му се експериментира, нека да сложи една леща в тавичката, отгоре плешката и да я остави да се изпече.

- Имате много хобита - лов, риболов, пътешествия. Възможно ли е танците да станат следващото ви хоби?

- Да, ето, с едни мои приятели сме планирани едно кулинарно пътешествие през Андите в Южна Америка - да ги прекосим, да отидем в Аржентина, за да пием страхотни вина и да ядем истинско говеждо, а накрая да завършим в Буенос Айрес, където аз, вдъхновен от тангото, което изтанцувах с Елена, искам да отидем. Там има страхотни школи, където има курсове за по няколко дни.

- Позната ли ви е билката златен корен? Доколкото знам, ви е отвела на дълго пътешествие преди години.

- Да, с д-р Мангалджиев. Той търсеше корените на този корен - как той е дошъл в тази част на Европа. Една от неговите теории е, че още от времето на прабългарите това е била една сравнително витална част от техните магии и тайни форми на оцеляване. Този корен спира тук, в нашите земи. В останалата част на Европа го няма в този му вид. Намерихме го в Казахстан - високо горе по планините. Не всички са призвани да намерят златния корен и той да им даде своята енергия. Това разбрах от тамошните хора, които са шаманисти.

- Вярвате ли в силата на народна медицина?

- Да, без да залитам в крайностите на билкарството, вярвам, че това е една страхотна алтернатива, когато се прави от хора, които разбират и влагат чувство. Няма да забравя, миналата година имах страхотна кашлица. Моя приятелка от Крапец ми каза да си набера листа от слънчоглед, да ги изсуша 1-2 дни и да пия отварата. И помага.


Мила Попова