- Д-р Меджидиев, по време на вашата среща с медицински специалисти в Русе вие направихте специален акцент върху кашлицата. Опасна ли е тя за децата?
- Много е опасна, особено когато говорим за деца от 2 до 7-годишна възраст. Лекарите и родителите се опитват да си отговорят на най-простия въпрос - защо кашля детето. Педиатрите и общопрактикуващите лекари общо взето неглижират проблема с т.н. задна хрема. Това е хроничен ринит, при който секретът се стича отзад в кухината /епифарингс/ и попада върху гласните връзки. Оттам инстиктивно децата правят спазъм. Обикновено общопрактикуващите лекари насочват вниманието си към астматичните статуси, към спастичен бронхит или бронхиална астма и предприемат лечение с кортикостероиди. Точно затова аз много държа на точната диагноза и да се определи причината за кашлицата.
Много е характерно за децата на възраст около 2.5 годинки да развиват това състояние вследствие на нарастването на лимфната тъкан в епифариникса - кухината, която се намира в устата, зад нослето, там, където носът се отваря в гърлото. Когато нараства, запушва тази кухина и нормалният носен секрет, който детето в нормално състояние преглъща, тогава се задържа. За съжаление секретът се инфектира от самата задръжка. Когато детето е в легнало положение, третата му сливица пада назад, секретът попада върху гласните връзки и обикновено такива деца страдат от сутрешна кашлица. Понякога така се задавят, че се стига дори до повръщане. Това е имитация на спастичен бронхит, а е само секрет.
- Как се лекува това състояние?
- Най-добре е детето да се насочи към специалист УНГ и да се прецизира размерът на третата сливица. Все пак е добре да уточним, че сливиците общо са седем, но ние говорим за третата, която често е увеличена според размера на кухината, в която се намира. Тя създава няколко големи проблема и единият е този със затрудненото дишане, задръжката на секрет и кашлица. Другият е, когато нарасне странично и разлято, да запуши слуховите тръби /евстахиевите тръби/. Те правят връзката между носоглътката и средното ухо. Когато се запушат тези евстахиеви тръби, се задържа секрет в тях и отново се получава възпаление, но на средното ухо, придружено с намаление на слуха, макар и частично и временно. Това се получава, защото обикновено тъпанчевата мембрана стои в опънато положение, когато отвън атмосферното налягане и вътрешното налягане са равни. Когато откъм носоглътката има нарастване на третата сливица и се запуши евстахиевата тръба, отвътре се създава отрицателно налягане, тъпанчевата мембрана хлътва и не може да предава трептенията нормално. Първото, на което родителите трябва да обърнат внимание, е дали детенцето им при хрема и дишане увеличава звука на телевизора. Те трябва да диференцират дали то е разсеяно или просто не чува. Това са мерките, към които в нашите профилактични прегледи насочваме родителите и медицинския персонал в ясли, градини и училища.
- Силната болка в ухото на какво е признак?
- На спешност, ако е остра болката в ушенцето на детето. При това положение се търси веднага намеса на специалист.
- Но често майките вземат положението в свои ръце и действат с капки.
- Това е една от основните им грешки. Чувал съм безброй методи, кой от кой по-безумни. Една задръжка на гноен секрет в средното ухо, която е сред най-честите причини за такава остра болка, затоплящите капки за момент успокояват детето, но само замъгляват картината. При това положение опасността е този гноен секрет, ако перфорира тъпанчето, да премине директно към мозъчната обвивка. Рискът от менингит може да е сериозен и това е едно от най-страшните усложнения.
Поради анатомичните особености на детското ухо много по-бързо може да се развие менингит, в сравнение с възрастния човек. Не бива да се слага нищо в ушите, без детето да бъде прегледано от специалист.
- Бихте ли казали като специалист по УНГ как точно се слагат капки в нослетата?
- Първото, което искам да кажа за капките, е точното прецизиране на медикамента. В никакъв случай не бива да се слагат безразборно свободно купени капки. Това, което ми направи впечатление по време на прегледите, е че на много малки дечица се слагат медикаменти, които са противопоказани за възрастта им. Носната лигавица участва много активно за изграждането на имунитета на детето. При третиране с неподходящи капки се нарушава тази функция на носа и се стига до алергизиране на лигавицата. Желателно е лекар да ги изписва и капането им да продължава не повече от 5-6 дни. При много малки деца подходящи са капките за очи, защото те много по-малко дразнят носната лигавица.
Технологията е следната - в легнало положение, с изпъната назад глава и в следващите няколко секунди детето трябва да се изправи и да му се запушат ноздричките.