Тази година житото е на път да бъде ожънато нормално с комбайни, а не унищожено от огнени стихии. До момента от 585 000 дка с пшеница в Русенско в хамбарите е прибрана реколтата от близо 60% от засетите масиви. Всичките 88 000 дка ечемик са ожънати напълно. Пожари няма, с изключение на кабината на камион с фуражна пшеница, която се запали от късо съединение в Беленско на 30 юни. Тогава работници от кооперацията  загасиха пламъците преди да се прехвърлят в каросерията. Това каза пред „Утро“ началникът на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Димитър Павлов.
Това спокойствие се дължи на превантивните мерки. И преди, и по време на жътвената кампания пожарникарите правят
проверки на всичките 250 земеделски производители на зърно в региона
Проверени са 350 зърнокомбайна и над 1500 трактора, камиони, сламопреси и друга техника. Издадени са едва 4 акта за неизправности в машините и други 2 за липса на разорани противопожарни ивици покрай масивите. Справка показва, че наказаните с глоби неизрядни производители на зърно са 100 през 2012-а, а в предни години санкционираните са доста повече.
На всички кооперации и фирми, които се занимават с жътва, са връчени заповеди за забрана паленето на стърнища, което бе основна причина за пожарите през минали години и за използване на стотици тонове вода за локализирането им, казва комисар Павлов.
За предотвратяване на пожарите в зърнените блокове голяма роля играе и механизмът за отпускане на субсидиите, които Държавен фонд „Земеделие“ дава на производителите на зърно. Ако от ведомството установят, че причината за пожар в дадена нива е неизправна техника или липса на разорани противопожарни ивици, съответният производител не получава субсидии и затова
всички се стремят да са изрядни
Причините за пожари в масивите с жито и ечемик най-често са спиране на камиони и коли с работещи двигатели до посевите или до вече складирано зълно. При такива ситуации често от ауспусите излизат искри, които палят нагрятото жито. Предпоставка за пожар е и паленето на огън до житни масиви и в районите на площадките и складовете за зърно и фураж. Не са малко и случаите, когато недобросъвестни земеделци плашат кълвящите от класовете птици с огнестрелно оръжие и сигнални ракети. Често пожари причиняват и работници, които си хвърлят незагасените цигари до житните ниви. От вятъра огънчетата от фасовете се прехвърлят върху посевите и те лумват. Паленето на стърнища след прибиране на реколтата пък създава предпоставки за пожари в съседни гористи местности.
През 2013 година тези причини за пожари в житни масиви бяха изчистени и затова до момента нямаме инцидент в пшенични и ечемичени ниви, посочи комисар Павлов.
120 уведомителни писма
са изпратени до кметовете на населените места в региона за предприемане на мерки за осигуряване на пожарна безопасност по време на жътвата и до електроснабдителни, електроразпределителни и газоснабдителните дружества в региона за проверки на техническото състояние на линейните им обекти, преминаващи през житни площи на собствениците и ползвателите на земеделски земи. Проведени са срещи с представители на Контролно техническата инспекция, Държавен фонд „Земеделие“ и Областна дирекция „Земеделие“ за организация на съвместни действия по време на кампанията. За добрата подготовка на служителите работещи по пожарогасителна дейност са проведени над 30 занятия с екипите за действия при реагиране на възникнали произшествия по време на жътвената кампания. Семинари са проведени и с доброволните отряди към общините, които също имат готовност да реагират при пожари в житни масиви.
Но опазването на реколтата не е единственият ангажимент на Пожарната. През периода от 1 май до 30 юни, характерен с ежедневни пожари,
огнеборците са реагирали на 212 повиквания
което е по 22 излизания на ден. За същия период на миналата година те са 205. 42 от тях са пожари с материални щети, а 59 са без материални загуби. Унищожени са 5 тона фураж, 1964 бали със слама, 456 квадрата покривни конструкции на сайванти и жилищни сгради, четири автомобила и други. Причините са самозапалване, детска игра с огън, късо съединение, небрежно боравене с открит огън, техническа неизправност, а два пожара са предизвикани умишлено. Срещу извършителите са образувани досъдебни производства, уточни шефът на пожарната.