Истинска суматоха и дебати на висок тон съпроводиха изненадващо вчера обсъждането на предложението Домът за медико-социални грижи, по-известен като дом „Майка и дете“, да бъде закрит. Причина стана не принципното нежелание за закриване на институцията, а това, че заедно с нея ще бъде закрито и единственото отделение в Русе за отглеждане на недоносени бебета и бебета с малформации. Да получат гаранция за това, че отделението ще продължи да съществува, настояваха арх.Силвия Алексиева от БСП и д-р Теодора Константинова от Синята коалиция+ВМРО.
Няма как домът да бъде закрит, а едно от отделенията в него да остане, обясни директорът на общинската дирекция „Здравеопазване и социални дейности“ Мариела Личева. Тя обаче допълни, че от една година се водят преговори с МБАЛ то да бъде прехвърлено при тях в болницата. Това уточнение обаче не уталожи страстите и съветниците излязоха в 10-минутна почивка, за да обсъдят възможните варианти за изход от конфликтната ситуация. Така те решиха да задължат Община Русе да предприеме конкретни действия за запазване на отделението.
Опасения, че хората от дома ще останат без работа след закриването му, изказа гражданинът Илиян Атанасов. Думата му беше дадена по настояване на съветника от БСП Пенчо Милков, въпреки че председателският съвет не бе удовлетворил желанието му да застане на трибуната. 56 човека ще работят в новите социални услуги, които ще се разкрият в сградата на дома, и персоналът няма да остане на улицата, а може да се включи в тях, обясни Личева. Седемте иновативни услуги ще бъдат разкрити още на 1 декември, а най-късно на 31-ви домът ще бъде ликвидиран.