На следващата сесия през септември ще предложа сградата на Пети полк да бъде съборена. Това заяви по време на последното заседание на общинските съветници преди лятната им ваканция кметът на община Русе Пламен Стоилов. Причината - сградата се самосъбаряла и изграждането на паркинга било частично решение на този проблем. Ремонтът там е икономически неизгоден, категоричен бе Стоилов. От повече от 10 години в много лошо състояние стои и сградата на Старата полиция. За нейното възстановяване течало препроектиране на фасадата и покрива. Кметът заяви, че до края на годината фасадата трябва да е укрепена. Готови сме да внесем предложения в общинския съвет за реализирането на публично-частни партньорства, коментира още Стоилов. Именно това бил един от начините за даване на втори живот на тези изоставени емблематични сгради. Кметът дори представи идеен проект за обществено-обслужваща сграда с площ от 2300 кв.м. За реализирането на подобни партньорства и проекти обаче нямало инвестиционен интерес.
Готов е проектът за довършване на рампата зад сградата на Доходното здание и стои в Националния институт за паметниците на културата, заяви Стоилов. Дейностите по нея можели да започнат още на следващия ден след съгласуването му, но нямало кой да подпише проекта, тъй като все още няма назначен директор.
Повод за бъдещите мерки за укрепване на сградите в центъра на града стана предложението помещението на „Арт кафе“ в Доходното здание да бъде отдадено под наем чрез конкурс. След продължителни дебати съветниците приеха, че предвидените 85 000 лева за ремонт не трябва да се ограничават само за вътрешни дейности, както първоначално беше заложено в конкурсните условия. По предложението на арх.Венцислав Илиев, което общинска администрация прие, ремонтът може да обхваща и фасадата на самото Доходно здание, която е част от отдавания обект. Приети бяха и останалите условия за отдаване на заведението - първоначалната инвестиция да е 10 500 лева, а 4000 годишно да отиват за подкрепа на културата и спорта. Минималният месечен наем ще бъде 560 лева без ДДС. Единствено Юлиян Гарелов от Синята коалиция+ВМРО изказа съмнения за фиктивно изплащане на парите за спорт и култура, но кметът Стоилов го опроверга, като заяви, че средствата ще се разбиват по решение на общинския съвет.
Освен това Стоилов заяви, че още в понеделник на оперативка ще инициира създаването на комисия за оглед на фасадата на Доходното здание. Нейни задачи ще бъдат да се проектира ремонтът й и да се остойности, както и да се съгласува в Националния институт за паметниците на културата. Такъв ремонт обаче на практика може да се случи едва догодина, като средствата за неговото реализиране ще бъдат заложени в бюджета за 2014.