С две условни и две ефективни присъди завърши делото срещу четирима българи, обвинени в каналджийство. Групата бе заловена през март при опит да прекара през границата нелегален ливанец, скрит в специално изработен тайник на пътнически микробус. 30-годишният беглец бе разкрит заради калпаво направеното скривалище - ламарината под една от седалките на микробуса била неестествено издута и това веднага се набило в очите на граничните полицаи. След това един по един били заловени и каналджиите - първо шофьорът на микробуса, а чрез него стигнали и до тартора - Р.М. от Омуртаг.
Само един от групата е русенец, останалите са от Разград, Шумен и Омуртаг. Всичките са безработни и единственото, което ги свързва, е опитът да се облажат покрай бегълците от Изтока.
И четиримата се признаха за виновни и поискаха споразумения с прокуратурата. Двама отиват за по 1 година и 9 месеца в затвора, а другите двама минават условно. Всички ще платят по 1500 лева глоба на държавата. А микробусът им бе конфискуван.
Срещу тях обаче се водят и други дела за същото престъпление, включително и в специализираната прокуратура, къдего ги разследват като организирана престъпна група, казаха запознати. Очевидно се разследва дали микробусът и друг път е изнасял бегълци през границата. А колко са изкарали с този бизнес, тепърва ще нищи комисията „Кушлев“ - четиримата тарикати вече са и нейни клиенти.