Печка на твърдо гориво гръмна и мигновено изпълнилите стаята пламъци обгориха днес 35-годишна жена и двете й деца в Долно Абланово. Първи на помощ се притече шофьор на такси, който с риск на живота си, извади от горящата къща момченцето и момиченцето през прозореца с рани по краката и лицата. Майката също излезе навън с множество изгаряния.
Екип на Спешна помощ откара Борислава Бачева, 9-годишният Георги и 13-годишната Йорданка в болницата. Жената бе в шок и не успя да обясни нищо за инцидента.  
Дежурните хирурзи в Спешно приемно отделение веднага превързаха раните на тримата, животът им е вън от опасност.
„В два без двайсет чух писъци и видях от къщата да излиза дим“, разказа дядо Тодор, който точно в този момент влизал в съседния магазин. Човекът се обадил на магазинерката, която е собственичка на пламналата къща, а тя сигнализирала на тел. 112.
В това време съселяни грабнали кофи с вода и загасили пламъците. Пристигналите два екипа огнеборци доугасили пожара и не му позволили да се пренесе в другите стаи.
„Нямаше време да чакам линейка или пожарна, щом видях пожара и чух писъците, веднага се притекох на помощ. Счупих стъклото на прозореца и извадих двете деца. Майка им вече бе излязла навън и крещеше с пълна сила. Не смятам, че съм извършил геройство, за да ме хвалите, просто изпълних дълга си“, разказа шофьорът на такси 8806 Васил Игнатов. Той е от селото и точно тогава си пиел кафето в колата, преди да тръгне за работа, когато чул писъците и видял пламъците.
Борислава, съпругът й Младен и двете им деца  живеят под наем в къщата на магазинерката. Бащата бил на работа, а майката сложила на печката с твърдо гориво да свари боб. Изведнъж печката гръмнала и започнала да бълва пламъци. Според работещи по случая една от възможностите да се случи това е в огъня да е попаднал флакон от дезодорант, но това е само работна версия. По случая е образувано досъдебно производство.