Новите правила и критерии за кандидатстване в детските градини вече са факт. До края на април се очаква да бъде обновен програмният продукт и тогава родителите ще могат да започнат да подават заявления. Както „Утро“ вече писа, едно от най-важните изменения е свързано с местоживеенето на децата. То им дава предимство да посещават близката до дома им детска градина.
Тези, които вече са подали заявления по стария ред и установят, че се налагат промени, няма да подават нови, а просто ще коригират старите. Това може да се направи с паролата за достъп на родителя, регистриран в портала за електронен прием.
На електронната страница на Община Русе и меню „Новини“ на портала за електронен прием ще бъде оповестен период за подаване на заявления. Пак там ще бъде публикувано и първото класиране до 14 дни след последната дата за кандидатстване. В рамките на този двуседмичен период системата няма да е активна.
След това родителите отново ще могат да подават документи или да коригират съществуващите за участие във второ и трето класиране.
За малгучаните от първа възрастова група учебната 2014/2015 година ще започне от 15 септември 2014-а.
От Общината предупреждават, че тази дата не е свързана с процедурите за кандидатстване и ако бъде некоректно изписана при попълване на заявлението, електронната система ще изключи дететото от участие в първо и второ класиране и ще го включи директно в третия кръг, който се провежда в началото на септември.