Те имат мечта - да успеят да направят автомобил, да го закарат в Ротердам и да спечелят състезанието. Тъй като са млади, умни, работливи и ентусиазирани, дължим им подкрепа - кой с каквото може. Честно казано, вече рядко се срещат млади мъже, в чиито пори на ръцете да има неизличими следи от машинно масло, а в очите им - толкова надежда за успех. Това са момчетата от отбора на Русенския университет, който ще премери сили с 3000 свои колеги от 26 европейски страни в едно от най-престижните състезания за бъдещи инженери - „Шел еко маратон“, който тази година ще има своето 30-о поредно издание. А русенският тим е дебютант.
Само месец остава до момента, в който холандският град Ротердам ще се превърне в арена на новите идеи за икономична мобилност. Състезанието ще спечели не най-бързият, а този, който с най-малко гориво стигне най-далеч.
Студентите ще трябва да преодолеят допълнителна трудност -
промяна в досегашната траектория на градската писта. Тя изисква усъвършенстване на стратегията за управление на автомобила, като всичко е подчинено на основната цел - пестене на гориво. Специалисти от цяла Европа ще наблюдават с интерес как бъдещите лидери в инженерните науки ще предложат своите решения за използването на по-малко и алтернативна енергия в транспорта.
Четири са отборите, които ще потеглят от България към Холандия. Опитните екипи на техническите университети в София и Варна, гимназистите от Чепеларе и русенските инженери.
Основният „двигател“ за включването на Русе в надпреварата е Тодор Михайлов
дипломиран инженер, който временно работил с тийейджърите в Чепеларе и сега предава опита си на студентите в родния си град.
Аз съм завършил Русенския университет, зная добре възможностите на преподавателите и студентите, затова и предложих да участваме, сподели инж.Михайлов, който межувременно пише докторска дисертация.
Нашите ще се състезават с електромобил, задвижван от батерия и соларен панел, в категория „Прототипи“. Със създаването на модела се заемат цял екип от дизайнери, инженери, механици и доброволци. Това са дизайнерът доц.Данчо Гунев, мениджърът инж.Симеон Илиев, консултантите инж.Георги Кадикянов, инж.Красимир Марков, инж.Юлиян Димитров и студентите Димо Иванов /капитан на отбора/, Сюзан Мехмедова /пилот/, Виктор Стоянов /втори пилот/, Драгомир Стефанов /отговорник за електрическата част/,  Айлин Яхя /механик/, Константин Христов, Тодор Михайлов, Петър Йорданов, Йордан Бъчваров, Валери Гамазов, Димитър Обретенов, Даниел Господинов, Стефан Бурланов, Николай Кръстев, Любомир Гюлмезов, Стилиян Пасев и Асен Христов.
Всички те са
достойни продължители на клуб „Автомоделист“, създаден преди 40 години от проф.Емил Маринов
сега пенсиониран преподавател, но също участник в най-новия проект с идеи и съвети. В началото клубът бил към младежката организация „Орбита“ и е имал няколко секции - конструкторска, автомобилна, съзтезателна секция и картинг. В зората на демокрацията обаче спира да съществува поради ред причини, като основната е липса на всякакво финансиране и възможности студентите да покажат какво правят в извънучебно време. Миналата година е възстановен в гнездото на Транспортния факултет към катедра „Двигатели и транспортна техника“ и привлича млади хора от различни специалности, но с интерес към идеята да направиш сам превозно средство.
Първо проектирахме рамата, която е основната носеща част и минахме през няколко варианта на оптимизация, докато постигнем най-леката конструкция, обяснява капитанът Димо Иванов. Когато започнали да търсят профилите, от които да изработят въпросната конструкция, се оказало, че точно такива няма. Имало, но били скъпи. Истината е, че
ентусиастите събират стари железа, предават ги на пунктовете и така се опитват да съберат някакви пари
за изработването на електромобила си. Макар че състезанието е организирано от „Шел“, фирмата няма никакъв ангажимент нито в създаването на прототипите, нито в превозването им до Холандия, нито за престоя на екипажите там. Засега момчетата от Русе имат обещание, че „Нетуоркс България“ ще помогнат с превоза, а Росен Даскалов от „Русе Кар“ ще им осигури помещение и машини за дооформяне на купето. Помощ имат от още три фирми - „ПИК 2003“ на Петър Раднев, „Деян Маджаров-Мадлок“ и  „Балмет“ на Балчо Балчев.
Проблемът с намирането на подходящи профили за рамата повлякъл след себе си други трудности - трябвало да преизчислят всички останали показатели така, че да постигнат компромисен вариант между тегло и здравина.
Същинската им работа започнала през февруари с проектирането. Там участниците били най-многобройни, но по една или друга причина останали няколко основни ентусиасти.
Капитанът Димо Иванов сега е студент в четвърти курс в специалността „Транспортна техника и технологии“ и е най-големият ентусиаст. Благодарение на него е подготвена документацията на състезанието и той движи организационната работа.
„Цветето“ в мъжкия екип е Сюзън Мехмедова
която е студентка във втори курс, но пък вече има категория С за управление на товарен автомобил. Тя ще бъде пилотът на прототипа в Ротердам и затова автомобилчето се проектира по нейните размери и тегло. Нейн заместник е Виктор Стоянов, който освен че тренира зад волана, е и основен проектант на спирачната система на автомобила.
Електрическата система е дело на Драгомир Стефанов и Тодор Михайлов, които работят по проектиране на контролера на двигателя. Предварителните изчисления и симулирането на натоварването е разработено с помощта на софтуерния продукт „SolidWorks“ от студента Стилян Пасев и с помощта на преподавателите Юлиян Димитров и Иво Драганов. С помощта на симулацията се подбира оптималният вариант на работа /здравина и тегло/, поясняват момчетата.
Всички те били особено развълнувани, когато разбрали, че най-успешният треньор по художествена гимнастика на страната Нешка Робева ще ги подкрепи морално. Тъй като самата тя е русенка, била щастлива лично да посети работилницата в университета и да се запознае с младите проектанти и конструктори.
Ще дам всичко от себе си, за да вдъхна на студентите вяра в собствените им сили и самочувствие на победители преди престижното състезание, казала Робева и отново доказала, че подкрепя всяка спортна битка.
От нея очакваме да даде съвети как да мобилизираме всичките си качества в работата и как да се справим с напрежението преди началото на надпреварата, коментира Димо.
Момчетата ще са благодарни на всяка протегната ръка за помощ, тъй като разходите им не са никак малко, а и голямото пътуване към Ротердам предстои.