- Ваше високопреосвещенство, в своето слово след каноничния ви избор изразихте своята благодарност към Негово светейшество патриарх Неофит, като посочихте, че той е бил неотлъчно до вас, подкрепял ви е и ви е насочвал със своите архипастирски съвети и братска в Господа обич. Знаете, че русенските миряни и свещеници се отнасят с голяма почит и изключително доверие към своя обичан патриарх Неофит. Затова и ви очакват със същото доверие и надежди. Какви биха били първите ви думи и напътствия към тях?
- В дните на Великия пост бих искал да се обърна към всички клирици и миряни от Русенска епархия с призива: Да бъдем по-добри, да проявяваме по-голямо смирение в живота си, да обръщаме внимание на бедстващите и нуждаещите се, та със спокойни души и чисти сърца да посрещнем Светлото Христово Възкресение!
Знам, че благочестивите християни от нашата епархия неведнъж са засвидетелствали своето уважение и любов към Негово светейшество българския патриарх Неофит, което наистина им прави чест! От неговия личен пример в себеотдаденост, обич към ближните, кротост и смирение можем да се поучим всички, стараейки се да му подражаваме, според възможностите си.
- Ваше високопреосвещенство, вие очевидно достатъчно добре познавате историята на митрополитските дела в Русенска епархия. Това прозвуча във вашето слово-отговор след каноничния ви избор. Вероятно също така добре познавате и днешните реалности в епархията. В тази светлина бих искала да ви запитам какви ще бъдат първите ви стъпки като духовен пастир на русенци?
- С историята на Русенска епархия съм запознат най-вече от многото исторически сведения, които съм чел с интерес през годините. За реалностите в епархията обаче ще ми е трудно да говоря, тъй като тепърва ще трябва да се запозная с тях. Предстои време, в което ще имам възможността да разгледам по-обстойно всички текущи въпроси и предприети досега начинания, за да преценя в каква насока ще трябва да се обърне първостепенно внимание.
- Бил ли сте досега в Русе и в околностите и ако да - какво ви е направило впечатление?
- За съжаление съм посещавал град Русе и отделни места в епархията само няколко пъти, и то за кратко. Винаги това е ставало по конкретен повод или по покана от Негово светейшество, поради което контактите ми са били строго протоколни и по програма. Надявам се, че в предстоящото време, отредено ми от Бога, ще опозная сърдечността на трудолюбивите хора от Североизточна България, които са и движещата сила в реалния ни живот.
- Едно от действията, което обедини в последните години миряните в Русе, е дарителството за градежа на храма „Всех Святих“, който е призван да възстанови историческата несправедливост - събарянето на храма със същото име в годините на социализма. Преди няколко месеца инициативният комитет за съграждане на храма предаде собствеността му на Русенска митрополия. Можете ли да кажете какво ще направите вие, за да отвори час по-скоро врати жадуваният от русенци емблематичен молитвен дом?
- Изграждането на храма „Всех Святих“ е едно епохално дело, което ще остави незаличими следи в историята ни. То стана факт най-вече и заради инициативността и постоянството на бившия Русенски митрополит и нинездравстващ български патриарх Неофит. Един Божий дом, унищожен от силата на безверието, възкръсна от пепелта на забравата, за да свидетелства, че Бог поругаван не бива! Що се отнася до стъпките, които би трябвало да предприема лично аз, за по-бързото му отваряне за посещение, бих казал, че ще се постарая това да се случи час по-скоро, за радост на църковното ни изпълнение и гордост на град Русе.
- Кои са принципите, с които не допускате компромис?
- Добрият пастир е длъжен да не прави компромиси с вярата, учението на църквата и каноничните порядки, завещани ни от св.Отци. Не можем да допуснем компромиси тогава, когато нещо или някои биха навредили и разстроили църковния живот или пък когато допуснем определен клирик или църковен служител да смущава душите на вярващите със своите действия, поведение и живот.
- Първото ви идване в Русе като митрополит е в навечерието на един от най-големите и светли християнски празници - Възкресение Христово. За русенци тези празници са облечени и в още една надежда - вашето идване на пастирския пост. Какво очаквате вие от паството и от служителите на църквата?
- Както казах в началото, моят призив към всички е - да бъдем по-добри. По-отговорни като граждани и по-предани като вярващи християни. Християнството е начин на живот, а не само външна обрядност и показност. Да подражаваме на Христа, който предаде себе си на мъчения и бе разпнат на кръста за нас и за нашето спасение! Идвайки като архипастир на Русенска епархия, аз съм с отворено сърце към всички мои духовни чада! Живеем ли в мир, разбирателство, коректност, себеуважение и точност помежду си, тогава и Бог ще е милостив към нас, за спасение на душите ни! Амин!