Десислава Дивчева от Коалиция за България е председател на Районната избирателна комисия /РИК/ за изборите за евродепутати на 25 май, реши Централната избирателна комисия /ЦИК/.
Дивчева има дълг изборен опит, икономическо образование и е пред дипломиране по право. Нейни заместници са юристката Мирослава Маркова от ГЕРБ и Роберт Калустян от „Атака“, а ключовото секретарско място е за юристката Виолета Петрова от ДПС. Назначенията бяха направени от ЦИК, след като преговорите на партиите за съставяне на РИК на 28 март пропаднаха. Провалът дойде заради стремежа на ГЕРБ, Коалиция за България и ДПС да получат председателското и секретарското кресло. Когато споровете стигнаха до компромисно решение, при положение че ДПС отстъпи от секретарския пост, стана ясно, че това няма да се случи. Така ръководството бе назначено от София, а ДПС получи служебно това, което искаше.
Сценарият най-вероятно ще се повтори и при избора на шефове на секционните комисии, за чието съставяне трябва да се свикат консултации до 19 април.
Назначенията на ЦИК могат да се оспорват в 3-дневен срок пред Върховния административен съд. Единствените, които могат да имат претенции, са ГЕРБ, тъй като тяхното представителство в комисията е от 5 члена, докато това на ДПС е от двама.