Трансгранична организирана престъпна група за пране на пране в особено големи размери е разбита в Русе. В акцията, организирана от следствения отдел, са участвали служители на МВР и ДАНС. Общо шестима мъже, сред които собственик на автокъща, и две жени, всички на възраст между 30 и 40 години, са обвиняеми в сложната престъпна дейност. Това стана ясно днес на пресконференция в Русе, за която дойде главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.          
Освен него на срещата с журналисти присъстваха директорът на ОД на МВР Георги Великов, окръжният прокурор Огнян Басарболиев и двама следователи, които работят по схемата.
„Структурата е създавала интернет страници на чуждестранни банкови институции, които приличили досущ на официалните им сайтове. Така поддържали заблуждение у хората, които имали сметки в тези банки и ползвали онлайн банкиране“, обясни схемата главният комисар. Така хората без изобщо да подозират са били заразявани с троянски кон и са им били разбивани профилите. Чрез т.нар. „фишинг“ хакерите са научавали потребителските имена и паролите на потребителите и ги използвали в реалните сайтове на банките, като се разпореждали с тях и точели пари от сметките им.
„Средствата били пренасочвани към предварително открити сметки на български лица и търговци, които са играели ролята на финансови мулета“, обясни следователят Вярка Дудева. Лицата, на чието име са откривани сметки или са оказвали съдействие за откриване на сметки на търговци, а впоследствие са теглили и пренасочвали парите, са свързани с Русе, допълни Дудева. Бандата е действала от 2011 година, а година по-късно от банките усетили нередности в транзакциите и подали сигнал, че се случва нещо нередно. Общо около 100 са установените финансови мулета в България, като всяко има между 3 и 6 сметки. Освен в Русе, замесени в схемата има и във Варна, Разград, София и Велико Търново.
Преводите, които са извършвани от сметките на жертвите от чужбина към българи, са били между 1000 евро и 250 000 евро. Засега има данни за източени около 1 милион евро, но щетите със сигурност са в размер на милиони, коментира окръжният прокурор Огнян Басарболиев. Броят на засегнатите от интернет атаката няма как да бъде установен към момента, но жертвите са стотици. 
Общо 36 обиска и претърсвания са извършени на 28 март и през изминалия уикенд. Като обвиняеми са привлечени осем души от Русе. За двама мъже вече е взета мярка за неотклонение задържане под стража. Друг е под домашен арест, но прокуратурата ще протестира взетата мярка пред Апелативния съд във Велико Търново с настояване и той да бъде вкаран в ареста.
„Бяха съставени осем екипа с множество полицаи, експерти и компютърни специалисти. Разполагахме и с още толкова резервни. Първоначално направихме 23 обиска и претърсвания, а след това и още 12“, обясни Дудева. По време на действията екипите са иззели пет автомобила, за които се предполага, че са закупени със средства от преводите от чужбина. Иззети са още мобилни телефони, лаптопи, таблети, флашки и токен устройства, част от които бяха показани пред медиите.
„Досъдебното производство се очаква да приключи около октомври месец. Предстои да се установи кой е вършил самите компютърни измами и кои са хората, които са получавали парите“, обясни Басарболиев. Версията засега е, че чужди граждани са крайните, фактически получатели на точените неправомерно пари, а българите са само част от схемата. Очаква се и назначаване на експертиза, която да установи кога е сложен край на престъпните транзакции. С това ще се внесе и яснота колко са щетите от хакерските действия. Засега се знае, че са засегнати стотици хора от Европа, Австралия и САЩ, които са използвали онлайн банкирането. Първите преписки в Икономическа полиция-Русе с данни за схемата са постъпили през 2012 година, а на следващата година са започнати две разработки. Сред осемте русенци, които са обвиняеми в пране на пари в особено големи размери, има хора с криминално досие и такива, които са чисти пред закона.