Европейската комисия обяви поредния конкурс за Европейска зелена столица за 2016 г. Крайната дата за изпращането на заявките е 17 октомври 2013 г.
В конкурса могат да се включат градове в държави членки на Европейския съюз, а също Македония, Исландия, Черна гора, Сърбия и Турция, както и страни от Европейското икономическо пространство. Шанс за спечелване на престижния приз имат градове с население над 100 000 души.
Наградата „Европейска зелена столица“ поставя акцент върху живота в градовете и върху гражданското съзнание. Действията, намеренията и креативността на хората, които живеят в градовете, работят в тях и ги посещават, са това, което превръща градовете в места, кипящи от живот, се казва в обръщението на еврокомисаря Янез Поточник. Досега Европейски зелени столици са били градовете Стокхолм, Хамбург, Витория-Гастейс, тази година носител на титлата е френският Нант, а догодина - Копенхаген. Всички те са пример за това как гражданите могат да изиграят важна роля за осъществяването на екологична промяна в местата, където живеят.
Наградата получава градът, който неизменно показва високи екологични показатели и е поел дългосрочен ангажимент за амбициозни действия за по-нататъшното подобряване на околната среда и на устойчивото развитие. Европейската зелена столица трябва да стане модел, който да мотивира други европейски градове и да популяризира най-добрите практики в тази област.
Заявления могат да се подават онлайн на: www.europeangreencapital.eu, като условията са публикувани на: www.europeangreencapital.eu.