Производителите на тютюн и зеленчуци ще протестират заедно в четвъртък от 9 ч на Дунав мост, съобщи за „Утро“ Красимир Моллов. Той бе един от инициаторите на петъчната акция в Сливо поле, при която масово на пътя се изсипваха домати. С обединени сили земеделците очакват управляващите да обърнат по-голямо внимание на исканията им. Според Моллов обаче досега никой не ги е потърсил, за да разговаря с тях и да разбере дали може да се направи нещо за разрешаване на проблемите им. Протестът на зеленчукопроизводителите от Русенско първоначално бе обявен за днес, но впоследствие е решено да се слее с насрочената за утре акция на хората, които отглеждат тютюн.
Според подадените в Общината заявления в общия митинг ще участват 1500 тютюнопроизводители и 100 производители на зеленчуци, съобщи кметът Пламен Стоилов. Блокади на пътя и Дунав мост не се предвиждат, протестиращите ще се съберат на зелената площ до кръговото пред митницата.
„Никой няма право да пречи на движението и ако се стигне до такова нещо, ще предприемем необходимите мерки в рамките на правомощията си“, категоричен бе Стоилов.
Според заканите на протестиращите обаче няма да се мине без палене на бали с тютюн и изсипване на домати по шосето.
Тютюно- и зеленчукопроизводители се вдигнаха на протест миналата седмица с искания за правителствена намеса, която да реши тежки проблеми в двата бранша. Фермерите от Сливо поле настояват за мерки срещу евтиния внос, който подбива цените на родната продукция, както и за по-високи субсидии за отрасъла, които да ги направят конкурентни. Тютюнопроизводителите пък са възмутени от факта, че България не е включена в списъка с държавите, които да получават европейско субсидиране за производство на тютюн. Те настояват на предстоящия съвет на министрите на ЕС през септември, който ще обсъжда общата селскостопанска политика за следващия програмен период, по българска инициатива да бъдат предложени и гласувани съответните промени. Ако това не бъде прието, държавата за компенсация трябвало да субсидира тютюнопроизводителите с национални доплащания от държавния бюджет.

Добрин Данев: Субсидии за тютюна ще има, чакаме мерки за зеленчуците

Субсидиите за тютюнопроизводителите за тази година ще бъдат предвидени в бюджета за 2014-а, като размерът им ще се запази, съобщи вчера русенският депутат Добрин Данев, който е член на парламентарната комисия по земеделие. Подпомагането на сектора щяло да продължи и след 2014 година под формата на национални плащания, а спирането на европейските субсидии не засягали само България и са част от политиката на ЕС за борба срещу тютюнопушенето.
Депутатът каза, че в момента се работи върху мерките за подпомагане на зеленчукопроизводителите и когато те бъдат готови, той ще се срещне с протестиращите в региона.